latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:03 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Сахрањен Миленко Стојичић (ФОТО)

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци одржана је комеморација поводом смрти Миленка Стојичића, дугогодишњег новинара и уредника Културно-образовног програма Радија Републике Српске.
Комеморација Миленку Стојчићу - Фото: РТРС
Комеморација Миленку СтојчићуФото: РТРС

Комеморацији су присуствовали породица, бројни пријатељи и колеге.

Миленко Стојичић оставио је печат у савременој српској прози, као и значајан траг у пробоју књижевности Републике Српске и ван наших граница. Превођен је на руски, француски, њемачки и друге језике, а добитник је свих важнијих домаћих и бројних међународних књижевних награда, истакао је Миладин Берић, у име књижевника Републике Српске.

Говорећи о свом дугогодишњем пријатељу, књижевник Слободан Бошковић нагласио је да ће Миленко Стојчић остати упамћен по свом аутентичном стилу, безбројним језичким и лирским иновацијама, обиљу новоскованих ријечи, заборављеним и поново оживљеним изразима којима је обогатио српски језик.

Миленко Стојичић био је креативан и непоновљив, медијски чувар и подсјетник на велике умове и умјетнике, истакао је директор Радија Републике Српске Драган Пајић.

Фото: РТРС

Миленко Стојичић рођен је 1956. године у Мркоњић Граду, гдје је завршио основну школу и гимназију. Био је дугогодишњи новинар и уредник Радија Републике Српске. Посљедње двије деценије уређивао је емисије - Култура у огледалу и Разговорник. Остаће упамћен и по томе што је своју креацију људске вриједности дијелио са колегама, чинећи их бољим новинарима и људима. 

Писао је колумне у Вечерњим новостима, Ослобођењу, Гласу Српске, Независним новинама и Фокусу. Објавио је више од 40 књига, међу којима неколико књига пјесама и приповијетки.

Колега, књижевник Миленко Стојичић, који је преминуо у 63-ој години, сахрањен је на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.