latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:07 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Зворник, Бијељина: Нема опасности од изливања ријека

Киша која је падала током ноћи није значајније утицала на пораст водостаја на подручју Зворника и Бијељине, тако је ситуација у овим градовима тренутно стабилна.

Дрина и рјечице Хоча, Сапна и Златица су у својим коритима и према прогнозама надлежних не би требало доћи до њиховог изливања. Низводно код ушћа ријеке Дрине у Саву такође без великих проблема.

Сава је у Јамени на 702 центиметра, а редовна одбрана се уводи на 970, док је проток Дрине 510 метара кубних у секунди, а опасност од изливања пријети тек на око 1.500. У благом порасту су само бујичне рјечице.

Шеф Службе цивилне заштите Зворник Рајко Јурошевић рекао је да тренутно нема опасности од ријеке Дрине.

- Постоји опасност од бујичних водотока, Хоче, Сапне и Златице и сав наш труд је концентрисан на превентивном дјеловању на том терену. Екипе Цивилне заштите су извршиле обавјештавање становништва уз те бујичне водотоке - рекао је Јурошевић.

Драго Ристић, шеф Одсјека цивилне заштите града Бијељина истакао је да постоји нешто умјеренији пораст водостаја мањих бујичастих ријечица што је и било за очекивати.

- Тто су прије свега притоке Саве горе на сјеверозападу, Гњица и Лукавац, а овдје на овом дијелу када је у питњу притока ријеке Дрине, Јања, имамо умјеренији пораст, али тренутно су све ријеке и сви водотоци у коритима - додао је он.