latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:14 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

Бијељина: Сутра премијера филма о страдању Срба тузланске регије

Прва пројекција документарног филма "Тузла – злочин без казне и егзодус српског народа" биће одржана сутра у Бијељини, најављено је из Завичајног удружења Тузлака у Бијељини.
Тузла:  "Тузла - Злочин без казне и егзодус србпског народа" - Фото: СРНА
Тузла: "Тузла - Злочин без казне и егзодус србпског народа"Фото: СРНА

Члан овог удружења православни војни свештеник Васо Поповић рекао је да филм у 80 минута свједочи страдање Срба у 20. вијеку на простору тузланске регије - у Првом и Другом свјетском рату и за вријеме грађанског рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Према његовим ријечима, попис становништва у БиХ из 2013. године показује да је од 80.000 Срба који су до рата живјели у тузланској регији њихов број сведен на проценат статистичке грешке.

- Срби су силом прилика протјерани из старог завичаја већ на почетку грађанског рата у БиХ 1992. године, а и данас неко себи даје за право да нас називају геноцидним народом, иако чињенице показују да је геноцидна творевина Федерација БиХ - истакао је Поповић.

Пројекцију филма о страдању Срба у тузланској регији организују Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске и Завичајно удружење Тузлака у Бијељини.

Организатори наводе да се на овај начин обиљежава 27 година од егзодуса Срба тузланске регије и од злочина над колоном војника ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године.

Премијера документарног филма "Тузла - злочин без казне и егзодус српског народа" биће одржана у 19.30 часова у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.