X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
13/05/2019 |  11:24 | Извор: ТАНЈУГ

Црна Гора забранила дјеловање Равногорског покрета

МУП Црне Горе и потпредсједник Владе Душко Марковић одлучили да забране дјеловање НВО Равногорски покрет, јер је "њен рад у супротности с Уставом Црне Горе".
Равногорски покрет Црне Горе - Фото: klix.ba
Равногорски покрет Црне ГореФото: klix.ba

Равногорски покрет регистрован је 18. априла ове године у МУП-у, а Марковић је у истакао да је рјешење о упису донијето без сазнања руководилаца МУП, јавља Радио Слободна Европа.

Руководилац МУП такође истиче, да је сазнање да је регистровање Равногорског покрета изазвало оштре реакције дијела јавности и да је покренута иницијатива да се његово де,ловање забрани.

Он додаје да је у рјешењу наведено да је дјеловање овог покрета супротно Уставу, јер "заступа и заговара идеологију која представља опасност по независност, сувереност и уставно уређење Црне Горе, што изазива опасност по јавни мир, јавни поредак и јавни морал".

Иницијативу за забрану рада Равногорског покрета формално је покренула невладина Грађанска алијанса која сматра да је ријеч о "националистичком покрету који промовише национлану мржњу, заступа идеологију која је током Другог свјетског рата побила хиљаде невиних и коју је као такву држава прогласила фашистичком, и да је та пресуда и даље правоснажна".

- Како држава Црна Гора није аболирала нити лустрирала четнички покрет, њихова регистрација тј. њихово дјеловање је супротно Уставу Црне Горе, па у складу са тим подносимо ову иницијативу - наведено је у иницијативи Грађанске алијансе о забрани рада равногораца.