latinica  ћирилица
13/05/2019 |  12:51 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Лут фест: Одиграна представа позоришта из Бугарске

Други, такмичарски дан 20. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест у Источном Сарајеву започео је одигравањем представе "Мала жаба" Луткарског позоришта "Георги Митев" из бугарског града Јамбола.
Представа "Мала жаба" Луткарског позоришта "Георги Митев" из бугарског града Јамбола - Фото: СРНА
Представа "Мала жаба" Луткарског позоришта "Георги Митев" из бугарског града ЈамболаФото: СРНА

Ова представа, у режији Марије Бунове, говори о томе да одрасли понекад једноставно забораве да су били дјеца, да су вољели, маштали и тражили одговоре на многа питања. Глумачка екипа у овој представи тражи одговор на питање да ли су одрасли способни да говоре језиком дјеце или су они заборавили дијете у себи.

Представа "Бајка о чаробном камену", у режији Давора Драгојевић, која је рађена по мотивима бугарске бајке, биће одиграна у поподневним часовима, у извођењу глумаца из Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда, а ријеч је о првој репризи након веома запажене премијере.

У овој причи, дјед Павле, скромни старац, живи у колиби са мачетом и пачетом. Он има своје овце, свој мир и своју срећу. Захваљујући несебичној људскости и храбрости, спашавајући једног гуштера од ватре, добио је од краљице гуштера чаробни камен и могућност да створи материјално богатство.

У почетку Павле бјеше алав и замало да изгуби драгоцјени камен, али на крају многих перипетија и уз помоћ својих малих љубимаца, схвата да му чаробни камен треба само да растјера мрак и да му донесе мало више свјетлости у колибицу.

У оквиру пратећег програма фестивала у Калиновику је одиграна представа "Пут око свијета", нишке Лутка сцене "Пепино", у режији Небојше Јовановића, док је у Источном Сарајеву сликар Јово Лалић, руководилац Сликарске радионице "Палета" из Зворника, уприличио перформанс Улично сликарство "Насликана анима кроз машту и стварност".

Јубиларни 20. луткарски фестивал Лут фест свечано је отворен синоћ у Културном центру Источно Ново Сарајево музичко-луткарским спектаклом - представом "Џумбус" у извођењу Позоришта "Верк 89" из Аустрије, у режији Петера Куса.

То је прича о необичном дјечаку који не жели да учи да говори, већ се само изражава музиком и звуковима. У свијету у коме доминирају правила и друштвене конвенције, он се ускоро сусреће са неразумијевањем: његови родитељи, доктори, пријатељи, вршњаци и наставници виде његово понашање и начин говора као грешку коју треба исправити.

Прича о дјечаку који прави "само буку" испричана је не само дирљивом драмом, већ и живом музиком, која настаје на сцени помоћу оригинално изграђених музичких инструмената и звучних објеката.