latinica  ћирилица
13/05/2019 |  13:56 | Аутор: СРНА

Дачић: Приоритет - очување територијалног интегритета

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је очување суверенитета и територијалног интегритета земље најзначајнији спољнополитички приоритет званичног Београда, уз стицање пуноправног чланства у ЕУ.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

- У врху листе приоритета су и очување регионалног мира и стабилности, добросуседски односи, развој билатералне сарадње, како са водећим актерима глобалне политичке сцене, тако и са свим осталим државама у свијету, као и војна неутралност - рекао је Дачић.

Дачић је, у обраћању полазницима бечке Дипломатске академије истакао и да је Србија отворена за сарадњу са партнерима у региону, Европи и свијету.

"Као добар сусед, свима који су спремни да поделе са нама терет одговорности спровођења заједничког историјског подухвата изградње развијеног и просперитетног региона, Србија ће увек бити искрен партнер и наставиће да чини све што је у њеној моћи да се очувају и подстакну позитивни процеси у овом делу Европе", рекао је Дачић.

Он је, говорећи о дијалогу са Приштином, нагласио да се званични Београд од почетка дијалога увијек понашао као конструктиван партнер који, за разлику од друге стране, испуњава своје обавезе и примјењује постигнуте договоре.

- Ни након шест година од потписивања Бриселског споразума није формирана заједница српских општина, чији би задатак био управо заштита интереса српске заједнице у Покрајини - подсјетио је Дачић.

Према његовим ријечима, у таквим околностима присуство Унмика и Кфора је изузетно важно, јер гарантује безбједност српског и другог неалбанског живља на Космету.

Дачић је поновио и да је за прекид дијалога одговорна Приштина, која је на робу из Србије увела таксе од 100 одсто.

- Иако је Србија искрено опредељена за дијалог са Приштином као једини начин за проналажење компромисног решења, његов наставак биће могућ само уколико таксе буду укинуте - поручио је Дачић.