latinica  ћирилица
13/05/2019 |  14:24 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан Војске Српске и Дан 327. Осињске бригаде

У Дервенти је данас служен парастос и положени вијенци испред спомен-обиљежја за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске, поводом Дана Војске Српске и Дана 327. Моторизоване бригаде и Осињске бригаде.
Парастос за погинуле борце ВРС, Дервента - Фото: СРНА
Парастос за погинуле борце ВРС, ДервентаФото: СРНА

Лкална заједница се на овај начин одужује онима који су дали допринос стварању слободе и Републике Српске., рекао је начелник општине Дервента Милорад Симић. 

- Окупљањем и обиљежавањем, уз парастос и полагање вијенаца, чувамо успомену на драге људе који су заслужни за све што данас имамо. Ми смо средина која заслужује пажњу у Републици Српској, на добром смо путу развоја - рекао је Симић.

Предсједник Предсједништва дервентске Борачке организације Чедо Вујичић рекао је да су дервентске бригаде настале у историјским околностима за српски народ и да су одговориле том историјском изазову тако што су заштитиле највећи дио српског становништва и највећи дио територије.

- 327. Моторизована бригада, у народу познатија као дервентска, имала је врло озбиљну улогу која није могла да не буде примијећена у Војсци Републике Српске. Њу су попуњавали војни обвезници са простора Дервенте, Прњавора, Брода, али, било је и војника из још 10 општина Републике Српске - рекао је Вујичић.

Навео је да је Осињска бригада имала врло значајну улогу у одбрани јужног дијела општине Дервента, посебно на почетку рата у прољеће 1992. године, наводећи да су тада из ове бригаде погинула 104 борца, а 600 их је рањено.

- Осињска бригада је излазећи на линије у јужном дијелу општине од погрома спасила српски народ на том дијелу општине. Током четири ратне године, 27. Бригада имала је 402 погинула припадника у борби, 72 борца су страдала у другим околностима, 13 бораца је нестало, а око 2.500 рањено - навео је Вујичић.

Бивши комадант Одреда Војвода Мишић и Другог моторизованог батаљона Војске Републике Српске Славко Црнић истакао је да су то била тешка времена када се српско становништво морало бранити и ослобађати од непријатеља.

"- уди су били са доста мотива, добре патриоте и завршили смо посао бриљантно. Нисмо починили ниједан злочин и поносни смо на то. Данас се Дервента добро развија, иде напријед, народ боље живи и жртва није узалудна - рекао је Црнић.

Парастос су служили свештеници Српске православне цркве, а вијенце су положили начелник Симић, делегација Скупштине општине Дервента и Борачке организације Дервента.

Вијенац су положили и припадници Инжињеријског батаљона Оружаних снага БиХ стациониран у касарни у Дервенти, као и делегација Ветерана Републике Српске, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Полицијске станице, борачких организација из Брода и Прњавора, те политичких партија.

У дервентском Центру за културу приређен је свечани пријем на којем су представници локалне заједнице и Општинске Борачке организације упутили честитке поводом данашњих јубилеја - обиљежавања Дана Војске Републике Српске и дервентских бригада.