latinica  ћирилица
13/05/2019 |  16:36 ⇒ 23:48 | Аутор: СРНА

Вишковић: Ситуација са поплавама ни близу алармантне, али неопходан опрез

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ситуација у вези са растом водостаја и поплавама у појединим подручјима у Српској није ни близу алармантне, али да је неопходан опрез и предузимање мјера с циљем заштите становништва, имовине и материјалних добара на угроженим подручјима.

Вишковић је позвао грађане да уз дозу опреза прате дешавања и да вјерују институцијама Српске и информацијама које добијају од њих и да не подлијежу спекулацијама које пласирају неки портали и изазивају непотребну панику. 

- Држимо под контролом комплетну ситуацију у Српској и учинићемо све да штету сведемо на што је могуће мању мјеру - рекао је Вишковић послије сједнице Координационог тима Владе за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина.

Према његовим ријечима, падавине су биле знатне, али је добро да су водостаји свих ријека прије тога били на минимуму тако да су оне могле да приме све воде. 

- Овог момента, осим бујичних вода, није било значајнијег изливања већих ријека и наношења штете - нагласио је Вишковић.

Он је додао да је у сарадњи са менаџментом "Хидроелектрана на Врбасу" контролисан ниво Врбаса.

Према његовим ријечима, "Хидроелектране на Врбасу" јуче су биле на технолошком минимуму након испуштања значајног дијела воде из језера и у позицији су да у језеро могу да приме све падавине током 24 часа, а да не испуштају воду. 

- То значи да су Бањалука и остала подручја низводно од `Бочца` сигурна, иако у Делибашином Селу имамо значајан ниво Врбаса који из сата у сат расте. Међутим, низводно од хидроелектране на Врбасу имамо опадање за тридесетак центиметара због тога што се контролисано испушта вода на хидроелектрани. Бањалука није угрожена од Врбаса - истакао је Вишковић.

Он је рекао да водостај Врбање знатно расте на подручју Челинца и Котор Вароша, али да је ријека у кориту. 

- Значајно је да у горњем току Врбање имамо стагнацију и да нема посебне опасности од те ријеке - додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, у Приједору је током претходне ноћи поплављено неколико домаћинстава, Јошавка је у Челинцу ушла у педесетак стамбених и помоћних објеката, док је плављење објеката евидентирано и у Новом Граду.

Вишковић је нагласио да ће због падавина у Хрватској порасти водостај Саве и да ће расти и водостај Уне и Сане. 

- На тим подручјима већ проглашавају мјере одбране од поплава. Надлежне службе чисте канале и поправљају водоутврде и ситуација је углавном под контролом - рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Српске је оцијенио да је позитивно да нема обиних падавина у Федерацији БиХ, тако да је ријека Босна у овом тренутку има скоро љетни водостај.

Вишковић је навео да се размјењују информације са Црном Гором у вези са Пивским језером да би контролисано испуштали воду како не би биле изазване поплаве у источном дијелу Српске. 

- Хрватска је спремна да низводно од Градишке акумулира дио воде из Саве тако да водостај у овом моменту држимо под контролом - додао је Вишковић.

Он је рекао да је прогнозирано да ће и у току ноћи и сутра бити настављене падавине, али да ће у наредном периоду стагнирати и неће бити у мјери у којој су евидентиране у протекла 24 часа.

Вишковић је рекао да ће Влада након стабилизације ситуације и процјене штете притећи у помоћ свима који су претрпјели штету на објектима и засијаним површинама.

Координацони тим Владе за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина имаће и сутра састанак након којег ће бити саопштене нове информације.