latinica  ћирилица
13/05/2019 |  17:48 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Савјет за демографију: Мјере Владе дају резултате

Република Српска ће у оквиру Програма националне демографске обнове до септембра добити комплетну стручну анализу са показатељима и смјерницама, поручено је након састанка Савјета за демографску политику са предсједницом Републике Жељком Цвијановић. Као кључни проблеми, детектовани су висока стопа морталитета, смањење броја фертилних жена, миграције. Истакнуто је да су досадашње мјере Владе дале одређене резултате у погледу демографске политике.

Пријети ли нам демографски потоп? Какав је однос државе, породице и демографске слике? Шта је перспектива? Одговоре ће дати демографи, социолози, и стручњаци из области репродуктивног зравља, социјалне и породично-правне заштите. Недовољно рађање, одлив фертилних жена у иностранство, односно миграције, проблем старења становништва и пораст морталитета – кључни су проблеми. Из детаљне анализе проистећи ће и смјернице – како даље?

- Да пробамо промовисати материнство, да дамо акценат на жене које желе да рађају. Анализе породиља указују на то да наше жене желе да рађају двоје, до троје деце. Оне које рађају двоје, треба и треће, са подстицајним неким мјерама, а оне које роде троје, да могу да се одлуче и на четврто - истиче демограф Драшко Мариновић.

Једна од важнијих мјера је укључивање у школски програм. То подразумијева и обуку наставника о појединим темама, попут промовисања породичних вриједности и брига о репродуктивном здрављу. У неколико важних пројеката учествоваће и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Морам рећи да смо дошли до тога да постоји обавеза, односно потреба усклађивања рада и родитељства. Тиме ћемо се посебно бавити и пронаћи ћемо модалитете који подразумевају примјереније радно вријеме, усклађено са родитељством за мајке које имају дјецу и желе да користе ту врсту помоћи - напомиње Цвијановићева.

Становништво Српске у просјеку је старо 43 године. Стопа морталитета све је већа, а према посљедњим анализама највећи број домаћинстава у Српској чине самци или брачни парови без дјеце. Ипак, није све тако црно. У посљедњих осам година рађа се 9.500 дјеце и то је константа. Мјере Владе дале су резултате.

- Прошле године рођено је за око 200 скоро 30 дјеце више него 2017.године. Постојеће мјере популационе политике су добре, али их треба надограђивати и усмјерити ка повећању рађања - додао је демограф Драшко Маринковић.

Програм националне демографске обнове подразумијеваће и стварање амбијента сигурног породичног живота. Истакнута је потреба доношења Регистра становништва и социјалне карте.