latinica  ћирилица
13/05/2019 |  17:53 | Аутор: СРНА

Котор Варош: Уведена редовна одбрана од поплава

У општини Котор Варош проглашена је мјера редовне одбране од поплава, јер је ниво ријеке Врбање достигао коту за њено увођење, рекао је начелник општине Зденко Сакан након састанка Штаба за ванредне ситуације.
Котор Варош-Штаб за ванредне ситуације - Фото: СРНА
Котор Варош-Штаб за ванредне ситуацијеФото: СРНА

Сакан, који је предводио састанак, рекао је да је тренутно стање на подручју општине Котор Варош редовно, а да је циљ састанка био да све општинске службе буду припремљене да правовремено дјелују у ситуацији која би могла да услиједи.

- Поручујем становништву да је за сада уведена редовна одбрана од поплава, те да смо предузели све неопходне оперативне мјере, како би евентуални пораст нивоа ријека потпуно спремно дочекали - истакао је Сакан.

Према његовим ријечима, набујала Врбања највеће проблеме ствара у насељу Товладић, гдје су мјештани упозорени на могућност поплава и правовремено су заштитили своје објекте.

- У појединим мјесним заједницама постоје проблеми са доставом хране и нестанком сигнала фиксне и мобилне телефоније, али дежурне екипе су на терену и раде на рјешавању тих проблема - рекао је Сакан и додао да је снабдијевање електричном енергијом и водом за пиће на подручју општине уредно.

Он је навео да је на састанку било ријечи о оперативним мјерама у складу са којима Комунално предузеће "Бобас", Дом здравља "Свети Пантелејмон", "Електродистрибуција", Ватрогасно друштво и Полицијска станица треба да обаве свој дио посла када је ријеч о редовној одбрани од поплава.

Вишенамјенска екипа Црвеног крста и општинске екипе су непрестано на терену, а уведено је и даноноћно дежурство у канцеларији штаба Цивилне заштите.

Из општинског Штаба за ванредне ситуације поручили су да све службе раде свој посао и да ће од нивоа падавина зависити да ли ће бити уведено ванредно стање.