latinica  ћирилица
13/05/2019 |  18:47 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Челинац: Јошавка пријети, али стање под контролом

На подручју бањалучке регије, киша је највише проблема направила у Челинцу, гдје се излила ријека Јошавка на магистрални пут Челинац – Прњавор, преко Старе Дубраве, а заплављено је и више објеката. Ријека Врбања се, на подручју општине Челинац, није изливала из корита, али мјештани са зебњом очекују предстојећу ноћ, јер метеоролози најављују нове падавине. На подручју града Бањалука, за сада нема опасности од изливања Врбаса и Врбање, иако је њихов водостај у порасту, а на појединим мјерним мјестима је и изнад коте редовних одбрана од поплава.

Ријека Јошавка у Челинцу се, за кратко вријеме током претходне ноћи, излилила готово цијелим током, а поплављено је неколико десетина кућа и помоћних објеката.
Имање Борислава Бранковића, од 2014., већ трећи пут је под водом. Претходни пут штета је, каже, износила више од 35.000 марака. Само што је успио да је санира, наступила је нова.

У Челинцу је формиран и Кризни штаб, а све дежурне службе су у приправности. За сада није проглашено ванредно стање, али је одлучено да сутра неће радити вртићи, основне и средње школе. Сви са зебњом очекују предстојећу ноћ.

- Имамо припремљене вреће са пијеском, људе у дежурству за најургентније ситуације и помоћ грађанству - истакао је Момчило Зељковић, начелник општине Челинац.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, наглашава да је све под контролом.

- Све службе су апсолутно спремне. За сада немамо већих проблема, са којима неможемо да се носимо. На вријеме смо реаговали и све је под контролом - напомиње Пашалић.

На неколико часова био је прекинут и жељезнички саобраћај на прузи Бањалука – Добој, јер је у мјесту Зелени Вир вода из вјештачког језера поплавила пругу и нанијела велике количине земље и муља. Радници су, у току послијеподнева, успјели да оспособе и пусте у саобраћај ову дионицу.

- Надамо се да ће се и вријеме поправити, да ће стати киша, како би свењ санирали. Вјерујем да неће бити никаквих проблема - истиче Давид Спасојевић, помоћник РЈ Бањалука у Жељезницама Републике Српске.

Киша је току послијеподнева у бањалучкој регији била веома слабог интензитета, а на моменте и потпуно престајала да пада, па је ниво Јошавке почео да опада, а ниво осталих ријека није значајније растао.
Сви већи водотоци на подручју града Бањалука су под контролом, укључујући и Врбас, а проблеми су забиљежени на мањим, бујичним потоцима и подземним водама.Није било информација да има поплављених домаћинстава, потврђено је у Градском штабу за ванредне ситуације. Из Градске управе саопштено је да се из акумулације Хидроелектране "Бочац" плански испушта вода како би језеро могло да прими повећани прилив воде. Захваљујући превентивном испуштању воде из акумулације Бочац, ријека Врбас апсорбовала је велики прилив набујале Врбање, без изласка из корита наведено је у саопштењу.