latinica  ћирилица
14/05/2019 |  07:03 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Због поплава, ванредна ситуација у шест бањалучких насеља

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић прогласио је ванредно стање у шест насеља уз водоток Врбање и низводно од ушћа ове ријеке у Врбас: у Врбањи, Ади, Чесми, Лазареву 1, Залужанима и Пријечанима.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Ситуација у Подгоричкој улици у којој је заплављено неколико кућа је много боља него ноћас, рекао је Младен Ћућун, шеф Одсјека за послове цивилне заштите Бањалука. Захваљујући координисаном испуштању воде из Хидро електране Бочац, спријечена је већа поплава, каже Ћућун.

 Водостај Врбаса је 570 цментиметара и за 50 центиметарам се спустио, док се ниво Врбање спустио за метар и 20, каже Ћућун. Из ХЕ Бочац доток је око 400 кубика, контролисано се испушта 200 кубика и тако ће бити и у наредних пет сати, тврди Ћућун.

Фото: РТРС

У Бањалуци данас неће радити ни школе ни вртићи.

У Трну су се због поплаве, двадесетак минута послије поноћи огласиле сирене за узбуну. Полиција обавјештава становништво на могућу опасност од поплава.

У Трн је послата и механизација за одбрану од поплава, а грађани су сви на ногама и на појединим мјестима раде и на насипима.

Водостај Врбаса у Делибашином селу расте неколико десетина центиметара по сату и налази се два метра испод максимума од 816 цм из 2014. године.

Цивилна заштита покушавала је да врећама са пијеском смири повећање водене стихије. Рониоци и спасиоци су на терену. На Шегином путу, недалеко од овог мјеста неколико домаћинстава је заплављено.

Након 24 сата константног раста, водостај Врбање опада и тренутно износи 510 цментиметара, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске. Према посљедњем мјерењу које је извршено у три часа ујутру, ниво Врбаса се повећава и тренутно износи 341 центиметарм, док Бочац биљежи раст на 422 центиметрам.

Стање водостаја ријека погледајте ОВДЈЕ.