latinica  ћирилица
14/05/2019 |  07:31 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Нови Град: Водостаји Уне и Сане и даље у порасту (ФОТО)

Водостаји Уне и Сане у Новом Граду и даље су у порасту и у овој општини данас нема наставе у основним и средњим школама и не ради Вртић "Пчелица Маја".
Водостаји Уне и Сане у Новом Граду и даље су у порасту - Фото: СРНА
Водостаји Уне и Сане у Новом Граду и даље су у порастуФото: СРНА

Водостај ријеке Уне јутрос је 482 центиметра, што је за 185 центиметара више него јуче ујутро, а Сане 512 центиметара или 172 центиметра више.

У протекла 24 часа пало је 20 литара кише по метру квадратном, а у локалном Центру за обавјештавање речено је Срни да Сана расте око четири центиметра за један час, а Уна пет.

У Новом Граду су синоћ проглашене редовне мјере одбране од поплава, када је водостај Уне достигао ниво од 450 центиметара.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да водостај Сане расте узводно од Новог Града, док водостај Уне узводно стагнира.

- Препумпне станице које су у функцији од јуче ујутро раде без проблема - рекао је Дрљача.

Нови Град (фото: Општина Нови Град)

Према његовим ријечима, још су јаке бујице у подргрмечком дијелу општине и у прекиду је саобраћај на више праваца.

Дрљача каже да је на састанку Штаба за ванредне ситуације, који је засједао у поноћ, сачињем оперативни план за данас, с обзиром на то да се и даље очекује раст водостаја Сане.

Из Штаба је апеловано да грађани прате информације које ће правовремено давати надлежне општинске службе и да не подлијежу паници.

На локалном путу Благај Јапра-Витасовци-Радимировац-Волари у мјесту Витасовци излила се Сана због чега је саобраћај обустављен и одвија се обилазним правцем преко Сводне.

Непроходан је и локални пут Урије-Шућа, а у функцији је алтернативни правац преко Уријанских брда.

Током јучерашњег дана из корита су излиле ријеке Уна, Сана, Војскова и Јапра, те је заплављено више насеља у долини Јапре и Војскове.

Штаб за ванредне ситуације у Новом Граду одржава састанке од недјеље, 12. маја, када су у овој општини бујице поплавиле више насеља, а затим почели да расту водостаји ријека.

Редовне мјере заштите од полава на снази су при водостају Сане од 320 центиметара, док код Уне износи 450 центиметара, ванредне на 510 центиметара, а стање елементарне непогоде када ниво достигне 540 центиметара.