latinica  ћирилица
14/05/2019 |  07:37 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Конференција Kоординационог тима - Ситуација стабилнија него синоћ (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је одржан састанак Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања усљед најављених обилних падавина.
Бањалука: прес - Фото: РТРС
Бањалука: пресФото: РТРС

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске рекао је да је Српску погодила природна непогода, али да се настојало дјеловати како би се избјегла већа материјална штета.

Ситуација у Српској много повољнија и стабилнија него јуче. Бањалука под контролом када је у питању режим Врбаса, Сана стагнира - рекао је Томислав Шајић директор ХМЗ Републике Српске.

Шајић је додао да је потпуна синхронизација у Бањалуци Хидрометеоролошког завода са свим надлежним службама.

- Пратимо стање водостаја у Бочцу. Шире се разне информације и дезинформације о испуштању одређене количине воде. Босна код Добоја тренутно опада, код Модриче је у благом порасту, али далеко од нивоа да направи озбиљније проблеме - навео је Шајић.

Истакао је да у току дана и ноћи очекују потпуну стабилизацију.  

Мирослав Миловановић директор "Вода Српске" навео је да је у поређењу са 2014. у овој ситуацији није било никаквих пропуста.

- Екипе су сво вријеме на терену и могу рећи да немамо пропуста и проблема на насипима који су у нашој ингеренцији. Када је ријеч о језеру Дренова не постоје пропусти и цурења, а са ескпертизом настављамо и не очекујемо проблеме - каже Миловановић.

Влада Републике Српске именовала је 10. маја тим чији је задатак праћење стања у Српској усљед најављене обилне кише.

Тим чине потпредсједник Владе и министар правде Антон Касиповић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и генерални секретар Владе Синиша Каран.

У наредним данима у Републици Српској очекују се обилне падавине које ће изазвати интензиван пораст водостаја ријека, посебно у сјеверним и сјеверозападним крајевима, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

У сјеверозападном и сјеверном дјелу Републике Српске, према ранијим прогнозама, до сриједе, 15. маја, очекује се од 120 до 150 литара кише по метру квадратном.

Очекује се раст водостаја свих ријека, а прије свега Уне и Сане. Проблем би могле изазвати мање ријеке, потоци и канализација, као и клизишта.