latinica  ћирилица
14/05/2019 |  07:56 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Дрековићу за злочин над Србима у Калиновику

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин против српских цивила у Калиновику 1995. године.
Рамиз Дрековић - Фото: РТРС
Рамиз ДрековићФото: РТРС

Дрековић је оптужен да је као командант Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц, да изврше неселективно гранатирање Калиновика насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

На рочишту 23. априла, свједок Тужилаштва Душанка Ашкраба рекла је да се након тешког рањавања од гранатирања 3. јуна 1995. године у фочанској болници за њен живот борило 13 хирурга.

Она је додала да је током 15 дана на интензивном одјељењу била животно угрожена, те да су јој хирурзи, након 22 дана, повремено вадили дренове.

Ашкраба, чије је дјевојачко презиме Нишић, имала је само 14 година када је као ученица осмог разреда са неколико својих вршњака преживјела гранатирање, док је Станислава Копривица на лицу мјеста смртно страдала.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.