latinica  ћирилица
14/05/2019 |  09:05 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Хрватска: Водостаји ријека у порасту

У већем дијелу Хрватске водостаји ријека су у порасту са тенденцијом даљег раста, посебно на сливу Саве, Уне и Купе, саопштено је из предузећа Хрватске воде.

Водостаји Саве, њених лијевих притока и доњег тока биће у порасту, као и водостаји ријека у Лици - Гацка, Новчица и Лика, за које је могуће да ће се излити из корита.

Хрватској Костајници пријети ријека Уна која расте око 10 центиметара на час, због чега су на снази ванредне мјере одбране од поплава. Надлежни су одустали од подизања насипа дуж корита и бране најугроженије куће. Максимум водостаја Уне се очекује у вечерњим часовима.

Због високог водостаја Уне, дио Костајнице ће бити без електричне енергије, а снабдијевање водом врши се из цистерни постављених на неколико локација у граду.

Набујала ријека Корана одсјекла је истоимено село у опшини Раковица на карловачком подручју, а ватрогасци су из поплављеног туристичког насеља спасили осам туриста, међу којима и двоје дјеце.

Због обилних оборина на сливу Купе пораст водостаја је брз и то на Купи, Добри, Мрежници, Корани и Глини.

Постоји могућност бујичних поплава на подручју Ријеке и Приморја, Горског котара, Лике, Бановине, Кордуна, Далмације, те на водотоцима који се сливају са Билогоре, Папука, Псуња и Крндије.

Према прогнозама, данас се очекује врхунац воденог таласа на карловачким ријекама, а водостај Коране не би требао прелазити 750 центиметара.