latinica  ћирилица
14/05/2019 |  09:51 | Аутор: СРНА

Стојановић: Хидрометеоролошка ситуација јутрос нешто повољнија

Хидрометеоролошка ситуација у Републици Српској јутрос је нешто повољнија него протекле ноћи, рекао је Срни портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.
Цивилна заштита Републике Српске - Фото: РТРС
Цивилна заштита Републике СрпскеФото: РТРС

- У рејону Бањалуке киша је престала, па је поново почела да пада, али ниво ријека Врбас и Врбања је у опадању. Од поноћи до јутрос, ниво Врбање опао је за 83 центиметра, а опадање нивоа Врбаса износи 26 центиметара и изван је коте ванредне одбране од поплава - навео је Стојановић.

Он је истакао да је значајно да је комплетан резервни састав Цивилне заштите града Бањалука ангажован у Челинцу, гдје ниво Врбање опада, а ријека Јошавка се још није излила.

Према његовим ријечима, на овим задацима ангажовани су полицајци и ватрогасци.

Стојановић додаје да је у Приједору ниво Сане у порасту и на коти је ванредне одбране од поплава, која износи 460 центиметара.

Он наглашава да су све расположиве снаге на терену и предузимају мјере заштите.

- У Новом Граду водостај ријека Уне и Сане расте и проглашен је степен редовне одбране од поплава. И у Костајници је проглашена мјера ванредне одбране од поплава, али нема података о значајнијем изливању - каже Стојановић.

Према његовим ријечима, ни ријека Спреча тренутно не представља опасност за становништво, а и Усора је у тенденцији повлачења, мада је још на том подручју поплављено седамдесетак објеката, а и неки локални путеви су непроходни.

Стојановић упозорава да је у Теслићу највећи проблем вода за пиће. "Специјализоване јединице Републичке управе Цивилне заштите са пумпама великог капацитета, према налогу директора /Милета Међеда/, налазе се у Бањалуци и чекају на извршење задатка", рекао је Стојановић.

Он је навео да је ниво Босне у Добоју, према посљедњем мјерењу, износио 413 центиметара, што је пад од четири центиметра у односу на претпосљедње мјерење, додавши да кота ванредне одбране од поплаве на овом подручју износи 450 центиметара.

Он је додао да је на подручје Козарске Дубице упућено 1.500 врећа за пијесак, 1.000 врећа за Костајницу и исто толико за Нови Град.

- Што се тиче Републичке управе Цивилне заштите, ми смо већ од 8. маја у појачаном режиму рада и интензивно обављамо своје обавезе и задатке - рекао је Стојановић.