latinica  ћирилица
14/05/2019 |  11:37 ⇒ 22:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Помпео данас код Путина

Предсједник Русије Владимир Путин планира данас са државним секретаром САД Мајклом Помпеом да разговара о билатералним односима, стратешкој стабилности и регионалним питањима, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Мајк Помпео (Фото: inverse.com) -
Мајк Помпео (Фото: inverse.com)

Он је рекао да ће Путин и Помпео разговарати о најважнијим питањима.

- Јасно је да ће у дневни ред бити уврштени билатерални односи, стратешка стабилност и питања разоружавања, као и кризе у регионима, прије свега у Ирану, Сирији и Венецуели, и денуклеаризација Корејског полуострва - истакао је Песков.

Нагласио је да ће се састанак одржати у Сочију, након састанка Помпеа са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Амерички медији најављују да ће Помпео покренути низ питања која дијеле Русију и САД, али се очекује да њихов разговор донесе нешто више од само изношења супротних ставова.

Званичници Стејт департмента сматрају да је данашњи сусрет и прилика да се разговор подигне на виши ниво, преноси Вашингтон пост.

Бијела кућа и Кремљ немају исте погледе на бројне проблеме, попут Венецуеле, Ирана, Сирије, Сјеверне Кореје, Украјине, споразум о контроли наоружања, а однос додатно оптерећује наводно мијешање Русије у предсједничке изборе у САД, наводе медији.

- Ми нећемо ријешити ова питања преко ноћи, али морамо бити ангажовани да створимо могућности за напредак - рекао је званичник Стејт департмента.

Помпео и Путин састаће се у црноморском Сочију, гдје се налази Путинова љетња резиденција.