latinica  ћирилица
14/05/2019 |  12:39 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Костајница: Проглашено ванредно стање, водостај Уне 426 центиметара (ВИДЕО)

Због опасности од поплаве и константног раста водостаја ријеке Уне који је у 11 часова износио 419 центиметра, јутрос је на подручју општине Костајница проглашено ванредно стање.
Костајница (фото: facebook.com/kostajnicacom) -
Костајница (фото: facebook.com/kostajnicacom)

Иако је тенденција раста водостаја ријеке Уне успорена, и тренутно износи 3 до 5 центиметра по сату, због обилних киша на бихаћкој регији, те веома високог водостаја ријеке Сане, очекује се да ће се умјерен раст водостаја Уне код Костајнице наставити и у току данашњег дана и доброг дијела наредне ноћи, са предвиђеним максимумом од око 500 центиметара.

Ријека Уна се у дијелу Мракодола, Грдановца и Петриње те у Костајници излила из корита и поплавила дио пољопривредних парцела, а у улици Ранка Шипке дошла је у непосредну близну стамбених и пратећих објеката.

Нема застоја у саобраћању на магистралном путу према Новом Граду и Козарској Дубици, проходни су и остали путни правци на подручју општине, али је саобраћај на регионалном путу у Палијином јарку отежан због преливања воде преко пута.

Ријека Стригова у Мракодолу се повлачи у корито Мракодолу, тренутно је једна кућа одсјечена. Започело је развожење врећа са пијеском на критичне локације у улици Ранка Шипке.

Водостај Уне за вријеме поплава 2014. године достигао је коту од 505 центиметара, а максимум је забиљежен 1955. године када је ова ријека порасла на 537 центиметара.