latinica  ћирилица
14/05/2019 |  13:37 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

У пет општина проглашено стање природне несреће (ФОТО)

У општинама Сански Мост, Босанска Крупа, Тешањ, Добој-југ и Усора проглашено је стање природне несреће, наведено је у извјештају Федералне управе Цивилне заштите о стању на поплављеном подручју.
Тешањ - Фото: klix.ba
ТешањФото: klix.ba

Министарство образовања, науке, културе и спорта Унско-санског кантона је, због временских непогода, донијело одлуку којом је од данас прекинута настава у свим основним и средњим школама на овом подручју.

Основне и средње школе на подручју Унско-санског кантона ће бити благовремено обавијештене о почетку наставног процеса.

Према редовном извјештају Федералне управе Цивилне заштите, у Бихаћу је у протекла два дана пало 137 литара кише по метру квадратном, а најугроженија насеља су Велики Луг, Мали Луг, Покој, Озимице један, Заложје, Каменица, Ведро Поље, Клокот, Врста и Гата.

Угрожено је 46 стамбених и пословних објеката, а у протекла 24 часа бихаћка ватрогасна јединица 18 пута је интервенисала на испумпавању воде из објеката и дворишта.

На подручју општине Велика Кладуша у насељима Збориште и Стабанџа из корита се излио поток и угрозио осам стамбених објеката, а за саобраћај је затворен истоимени локални пут, као и регионални пут Врнограч-Велика Кладуша.

На подручју Цазина до сада је евидентирано 40 поплављених стамбених и пратећих објеката, а дошло је и до активације старих и појаве нових клизишта.

Бановићи (фото: S. M./ Dnevni avaz)

У општини Сански Мост висок водостај ријеке Сане угрозио је десетине стамбених објеката и пољопривредно земљиште и на подручју ове општине проглашено је стање природне несреће.

Поплављена су насеља уз цијели ток ријеке Блихе, док се ријека Здена излила и поплавила објекте у насељима Здена, Алагића сокак и Мухићи.

Излила се и ријека Сасинка и поплавила неколико кућа у насељима Сасина и Радиновац, ријека Пиљешка поплавила је неколико објеката у насељу Трнови, а ријека Модрашница излила се и поплавила објекте у мјесту Напреље, док су оборинске воде поплавиле насеља Кркојевци и Махала.

Стотину припадника Федералне управе цивилне заштите са чамцима, пумпама високог притиска, агрегатима и осталом опремом за спасавање на води стигли су у Сански Мост у којем су успоставили камп, те су на располагању локалној заједници како у одбрани од поплава, тако и у, ако буде потребно, евакуацији и спасавању становништва.

Општина Босанска Крупа прогласила је стање природне несреће због посљедица узрокованих обилном кишом, клизиштима и одронима.

Ријека Крушница поплавила је пољопривредно земљиште и неколико помоћних објеката, а поток Светиња по 40 стамбених и помоћних објеката у истоименом насељу.

На подручју Зеничко-добојског кантона, притоке ријеке Босне, посебно Усора и Лијешница су, због обилне кише, створиле велике проблеме, а општине Тешањ и Добој-југ прогласиле су стање природне несреће.

На подручју општине Тешањ је, усљед наглог пораста водостаја Усоре, пробијен насип у мјесној заједници Калошевић и поплављена је већа површина пољопривредног земљишта и 20 објеката.

Дио становништва одбио је евакуацију и остао у објектима, а Јединице цивилне заштите су накнадно чамцима евакуисале пет мјештана и неколико животиња.

Изливањем Усоре у мјесној заједници Крашево поплављен је један стамбени објекат и евакуисана трочлана породица.

Према првим подацима Службе Цивилне заштите Добој-Југ, поплављено је 100 стамбених јединица, 50 помоћних објеката, пет већих привредних друштава и око 48 хектара обрадивог земљишта, али није било животно угрожених лица.

У општини Завидовићи стање нормализује у односу на јуче.

У општини Витез синоћ је у вечерњим часовима примљена дојава о поплавама у насељима Мароси и Ријека. Угрожено је око 20 кућа од којих је пет-шест поплављено.

У општини Нови Травник излила се ријека Грлоница у Стојковићима, Треници и Ранковићима. У општини Травник дио доњег дијела насеља Гладник је угрожен и на терену је механизација, наведено је у саопштењу Федералне управе цивилне заштите.

Према подацима, које је Кантонални оперативни центар Цивилне заштите добио од општинских оперативних центара цивилне заштите, на подручју Кантона Сарајево није било изливања водотокова.