latinica  ћирилица
14/05/2019 |  15:54 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

ЕУ - Послодавци да успоставе систем за утврђивање радног времена

Европски суд правде донио је одлуку да чланице ЕУ морају да обавежу послодавце да успоставе систем којим ће се свакодневно тачно утврдити радно вријеме сваког радника како би се поштовали закони о раду.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Одлука Европског суда правде донијета је у случају синдиката "Комисионес обрерас" који је од шпанског огранка њемачке "Дојче банке" тражио да успостави овакав систем.

Банка је тврдила да, према шпанском закону, није потребно сваког мјесеца пратити прековремене сате.

Шпански суд, који је питања прослиједио вишој инстанци у ЕУ, саопштио је да 53,7 одсто прековремених сати не буде забиљежено у Шпанији и да постојећи закони не осигуравају ефикасно поштовање регулатива блока о радним сатима, здрављу или безбједност радника.

Европски суд правде истиче да чланице ЕУ "морају да од послодаваца траже да успоставе објективан, поуздан и доступан систем који ће омогућити свакодневно мјерење радног времена сваког од радника".

Према регулативи ЕУ о радном времену, просјечно радно вријеме у седмодневном периоду не смије прећи 48 часова, укључујући прековремени рад, и да радник има право на минимално 11 часова одмора у двадесетчетворочасовном периоду.