latinica  ћирилица
14/05/2019 |  21:29 ⇒ 21:37 | Аутор: Б92

УЕФА на потезу: Манчестер ситију пријети избацивање из Лиге шампиона

Истражна комисија УЕФА наводно ће затражити избацивање Манчестер ситија из Лиге шампиона наредне сезоне због кршења финансијских правила.
УЕФА - Фото: ТАНЈУГ
УЕФАФото: ТАНЈУГ

Како преносе европски медији ова информација још није званична, али би требало ускоро да дође до њеног озваничења.

Овакву казну за "грађане", који су недавно одбранили титулу шампиона Премијер лиге, подржао је бивши премијер Белгије, а сада предсједник Истражне комисије УЕФА, Ив Латерм.

Латерм је кренуо да истражује наводне финансијске прекршаје богатих власника Ситија послије прошлогодишњег серијала "мутних" радњи које је објавио њемачки лист "Дер Спиегел".

Оптужбе на Ситијев рачун везане су за правилник звани Финансијски фер плеј, према којем су они направили прекршаје везане за надувавање мултимилионских спонзорских уговора. За тако нешто Сити је већ био кажњен са 49 милиона фунти 2014. године.

УЕФА није имала коментар на истрагу која је у току – што је њихов став од којег не одступају – а, како је навео Њујорк Тајмс, истражитељи УЕФА не планирају да одступе од циља да суспендују "грађане".

Уколико дође до суспензије, мало је вјероватно да ће се она бити везана за наредну сезону (2019/20), јер би Сити могао да поднесе жалбу, или чак тужбу на Арбитражном суду.

Манчестер сити је поводом нових информација и оптужби издао саопштење.

- ФК Манчестер сити у потпуности сарађује са Истражном комисијом УЕФА око ове истраге. Чланак Њујорк Тајмса, у којем цитирају 'изворе блиске случају' је веома забрињавајућ управо због те сарадње нашег клуба. Све то доводи да је или Манчестер сити погрешио што је вјеровао Истражној комисији, или у целокупном процесу Истражне комисије учествују људи који за циљ имају уништавање репутације и интереса нашег клуба - наводи се.

Званичне информације из УЕФа очекују се до краја сриједе.