X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
14/05/2019 |  22:04 | Извор: СРНА

Ванредна ситуација у Карловцу и Хрватској Костајници

Ванредна ситуација проглашена је у Карловцу и Хрватској Костајници, гдје је водостај Уне достигао 450 центиметара, јавили су вечерас хрватски медији.
Водостај - Фото: СРНА
ВодостајФото: СРНА

На подручју Карловачке жупаније за саобраћај је због поплава затворена 21 саобраћајница, док је на подручју Дуге Ресе ријека Мрежница поплавила двадесетак кућа.

Ријеке Корана и Мрежница, које су се излиле из корита и данас наставиле да расту, у Карловцу нису поплавиле куће.

Након поподневне сједнице заједничког штаба Цивилне заштите Карловачке жупаније и града Карловца, жупан Дамир Јелић је рекао да је ниво Коране на слуњском подручју рекордан, као и Мрежнице у Мрзлом пољу.

Министар заштите животне средине и енергетике Хрватске Томислав Ћорић рекао је да се очекује да ће се стање у наредна 24 сата стабилизовати и додао да је на терену око Карловца око 100 припадника "Хрватских вода" и око 100 ватрогасаца, а у резерви је и једна јединица Хрватске војске.

Он је навео да су "бокс-баријере", које су постављене у претходом периоду, спасиле стотине кућа од поплаве прошле и ове године, те да је тај модел пренесен и на подручје Хрватске Костајнице.

Генерални директор "Хрватских вода" Зоран Ђуроковић рекао је да је тренутно стање под контролом с обзиром на екстремне хидролошке услове и на то да је у 24 часа пало више од стотину литара кише по метру квадратном. 

- Сада су "Хрватске воде" усмјерене према Костајници, која је прошле године имала великих проблема", рекао је Ђуроковић, додајући да ће захваљујући систему "бокс-баријера" Хрватска Костајница први пут бити одбрањена од ријеке Уне, иако водостај расте.

Он је замолио да још 48 сати сви буду изразито опрезни и у Карловцу и у Хрватској Костајници, чак и ако водостај падне који центиметар јер је тако велика количина воде и даље велики притисак на успостављени систем одбране од поплава.

Хрватски медији преносе да су у Хрватској Костајници све службе на терену и очекују да ће тај град бити одбрањен од поплаве.

Набујала ријека Корана одсјекла је истоимено село у општини Раковица на карловачком подручју, а ватрогасци су из поплављеног туристичког насеља спасили осморо туриста, међу којима и двоје дјеце.

Ванредне мјере одбране од поплава проглашене су и у Лици, у Брињу гдје је поплављена једна кућа и више привредних објеката.