latinica  ћирилица
14/05/2019 |  23:29 ⇒ 15/05/2019 | 10:36 | Аутор: СРНА

Изложба о Козарској Дубици као мјесту геноцида над Србима у НДХ

Изложба фотографија и докумената "Козарска Дубица - мјесто злочина геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској 1941-1945", аутора Мирка Димића који је кустос-историчар у Спомен-подручју Доња Градина, отворена је у Градској кући у Суботици.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Изложба свједочи о страшним страдањима становништва Козарске Дубице, а за све заинтересоване одржано је и предавање о теми "Страдање народа Поткозарја у вријеме НДХ", саопштено је из Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина.

Према ријечима аутора, изложба се састоји из више дијелова, хронолошки је поредана по годинама, а у уводу говори о оснивању НДХ, доношењу законодавства и кључним моментима за геноцид који ће се касније догодити.

Изложба је у Суботици привукла пажњу великог броја грађана, а за све заинтересоване биће постављена до 17. маја.

Том приликом Градској библиотеци у Суботици, Градском музеју и Синагоги, Завичајној заједници Републике Српске у Суботици и црквеним општинама у Ђурђину и Новом Жеднику поклоњена су штампана издања ЈУ Спомен-подручје Доња Градина, с циљем сарадње и ширења истине о страдању у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

У Козарској Дубици на простору од око 500 километара квадратних страдало је између 17.000 и 18.000 жртава.