latinica  ћирилица
15/05/2019 |  10:58 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Прецизније дефинисати дјелокруг рада ватрогасних јединица

Законским одредбама потребно је прецизније дефинисати дјелокруг рада ватрогасно-спасилачких јединица ради повећања ефикасности гашења пожара, речено је данас у Бањалуци на стручној расправи о Нацрту закона о заштити од пожара.
Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске - Фото: РТРС
Одбор за безбједност Народне скупштине Републике СрпскеФото: РТРС

На стручној расправи коју је одржао Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске истакнуто је да је законским одредбама неопходно прецизније дефинисати и опис послова ватрогасаца-спасилаца, односно нормативно прилагођавање стварном стању, јер ватрогасци више не интервенишу само у случају пожара, већ и у осталим спасилачким акцијама.

Предсједник Одбора Дарко Бабаљ рекао је да је циљ стручне расправе да чланови Одбора и Народна скупштина добију информације, мишљења и коментаре стручне јавности о одредбама Нацрта закона о заштити од пожара који је у скупштинској процедури, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Немања Пиповић, представник Министарства унутрашњих послова Српске који је предлагач овог нацрта закона, нагласио је током расправе да се разлози за доношење новог закона о заштити од пожара односе на потребу прописивања обавезе власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите од пожара за које је потребна сагласност МУП-а.

Он је навео да је потребно и прописивање обавезе за јединице локалне самоуправе да формирају димњачарске службе, повећање одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите од пожара. 

- Циљ је подизање нивоа свијести о заштити од пожара код дјеце и омладине прописивањем обавезе за предшколске и школске установе за утврђивање и спровођење програма едукације заштите од пожара, као и функционалнији начин расподјеле прикупљених средстава за опремање и обуку ватрогасно-спасилачких јединица - истакао је Бабаљ.

Стручној расправи присуствовали су чланови Одбора за безбједност, представници ресорних министарстава Републике Српске, Републичког секретаријата за законодавство, Савеза општина и градова Српске, Инспектората Српске, Ватрогасног савеза Српске и Републичке управе Цивилне заштите.

Народна скупштина Републике Српске је 18. априла усвојила Нацрт закона о заштити од пожара, уз закључак о упућивању у стручну расправу.