latinica  ћирилица
15/05/2019 |  11:04 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Казнити одговорне за убиство невиних војника ЈНА

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је поводом обиљежавања 27. годишњице напада на војнике ЈНА Тузли, да је срамно и поражавајуће што одговорни за злочин над невиним младићима, који су се у колони мирно повлачили из града, нису пресуђени упркос бројним материјалним доказима и исказима свједока о организованом и планском нападу.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Он је подсјетио да су млади војници ЈНА нападнути из засједе и мучки убијани приликом мирног повлачења из Тузле у складу са претходно постигнутим споразумом.

- Жалосно је да ни након 27 година од овог злочина нико још није пресуђен, као што је случај и са нападом на колону ЈНА у повлачењу у Добровољачкој улици у Сарајеву. Правосуђе БиХ одбијањем да процесуира одговорне за ратне злочине почињене на самом почетку грађанског рата у БиХ истрајава на идеји да политичким пресудама и амнестирањем одговорних за прве ратне злочине покуша да одреди карактер рата у БиХ и да српски народ означи као јединог и највећег кривца за ратне страхоте и да га, у складу са актуелном бошњачком политиком, представи као агресора у властитој земљи - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да ће, упркос игнорисању и системском негирању ратних злочина над Србима у протеклом рату у БиХ у Суду и Тужилаштву БиХ, Република Српска, њен народ и институције истрајати на томе да сви одговорни буду кажњени.

- Република Српска, њене институције и органи власти никада неће одустати од утврђивања истине и о нападима на невине војнике ЈНА у Тузли и Сарајеву, као ни од процесуирања одговорних за ратне злочине почињене над српским народом у БиХ, посебно имајући на уму чињеницу да ратни злочини никада не застарјевају - поручио је Чубриловић.