latinica  ћирилица
15/05/2019 |  11:09 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Рибњак Саничани није оштећен

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да рибњак у Саничанима није оштећен, али да су, због велике количине воде која га је заплавила, клапне између свих језера отворене, па се тако испушта вода ради спречавања оштећења.
Засиједање Штаба за ванредне ситуације у Приједору - Фото: РТРС
Засиједање Штаба за ванредне ситуације у ПриједоруФото: РТРС

- Рибњак је потпуно исправан, али је препуњен водом, која се морала испуштати да не би дошло до оштећења - рекао је Ђаковић након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Он каже да је и то био разлог раста водостаја ријеке Гомјенице и да је отежевајућа околност што рибњак не функционише годинама и нема управљачку структуру која би водила рачуна о испусним водама.

Сви водотокови на подручју Приједора су у благом опадању, али се Сана и Гомјеница још нису вратиле у корита и постоји могућност подривања насипа, па ће службе данас наставити да их обезбјеђују.

- Није било евакуације људи и пријава за прихват и смјештај у спортској дворани. Већина их је код рођака или комшија. Немамо прецизних податка колико је јуче домаћинстава заплављено, а колико поплављено. Садашњи параметри говоре да ће се ситуација наставити смиривати - навео је Ђаковић.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту града Приједора Душан Врањеш рекао је да је водостај Сане 485 центиметара и да се очекује даљи постепени пад, с обзиром на смањен интензитет падавина на комплетном подручју слива ријеке Сане.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор Небојша Миљуш рекао је да је у објектима огромна количина воде, која се испумпава. Он је потврдио да су ватрогасци превозили људе, те достављали воду и храну онима који не могу изаћи из кућа.

Директор приједорског Водовода, Владо Рељић, рекао је да је појачано хлорисање воде, те да је вода из градског водовода исправна за пиће. Он је додао да није било нестанака струје који би нарушили стабилност система водоснабдијевања.