latinica  ћирилица
15/05/2019 |  11:19 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Милуновић: Тражићемо истину и правду за све српске жртве (ФОТО)

Тражићемо истину и правду док не буду процесуирани сви који су починили злочине над српским војницима и над српским народом, поручио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић на обиљежавању страдања припадника ЈНА у Тузланској колони.
Обиљежавање 27 година од масакра у Тузланској колони, Бијељина - Фото: РТРС
Обиљежавање 27 година од масакра у Тузланској колони, БијељинаФото: РТРС

У обраћању породицама убијених припадника ЈНА, ратним војним инвалидима, саборцима и бројним окупљеним испред Спомен-костурнице жртвама злочина над Тузласком колоном, Милуновић је истакао да без истине и правде нема заједничког живота у БиХ. 

- Муслиманске власти нису поштовале ништа, они су побили људе који нису могли да се бране, који су се мирно извлачили из касарне Хусинска буна према Бијељини и даље ка Србији - рекао је министар.

Он је навео да су велики злочини над припадницима ЈНА при договореном повлачењу из Сарајева и Тузле почињени "по истом сценарију и са истим злочиницима". 

- Говоре да су те војне колоне биле легитимни војни циљ, што може да буде колона у борбеном поретку, али не и колона у маршевском борбеном поретку и не када је договорено да се оне мирно извуку до 19. маја, што је и учињено по свим договорима које су прекршили и у Добровољачкој улици у Сарајеву и у Тузли - нагласио је Милуновић.

Према његовим ријечима, договор у рату се, због части и морала, поштовао и у примитивним заједницама, прије свих установљених конвенција.

- Када су у питању српске жртве и злочини над српским цивилима они су у борбеним дејствима колатерална штета и тако пролазе године, а злочинци на другој страни нису процесуирани - истакао је Милуновић.

Он је навео да се пред Судом БиХ за злочине муслиманских снага не примјењује одговорност, ни лична ни командна, оцјењујући да је командна одговорност резервисана само за Србе.

Обиљежавање 27 година од масакра у Тузланској колони (Фото: СРНА)

Посланик у Народној скупштини Недељко Ћорић рекао је новинарима да је Тузланска колона злочин без преседана за који нико није одговарао и истакао да Република Српска мора интензивно и у континуитету да одржава сјећање на важне догађаје из протеклог одбрамбеног рата.

- Република Српска има национални задатак да не заборави жртве великог страдања у рату у којем смо бранили своја огљишта и гробља предака - навео је Ћорић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, на обиљежавању страдања војника у Тузланској колони, рекао је да су у овом злочину над недужнима у мирном повлачењу из касарне ЈНА мучки и из засједа убијена 54 и тешко рањена 44 војника.

- Злочин на Брчанској малти био је један у низу злочина који су се десили 1992. године, а обим злочина, број убијених и тешко рањених, као и начин на који је извршен, говори да су се злочинци дуго и темељно припремали. Телевизијски снимци уживо говоре о томе докле људски злочин може да иде - оцијенио је Мићић.

Он је истакао да сваки злочин захтијева правду и казну, на коју породице убијених у Тузланској колони чекају дуже од четврт вијека.

- Нажалост, казне и правде за овај злочин још нема. Тужилаштва и судови имају двоструке аршине и различите приступе правди, а истина је само једна, недужни војници су убијени из засједе, немоћни и неприпремљени да се бране - рекао је Мићић.

Према његовим ријечима, злочинци су скривени и заштићени и ликују над гробовима недужних војника.

- Никада нећемо одустати од трагања за правдом и извођења злочинаца пред суд, ми немамо право да одустанемо од тражења правде - поручио је Мићић.

Обиљежавање 27 година од масакра у Тузланској колони (Фото: РТРС)

Преживјели из Тузланске колоне Славко Новаковић затражио је са данашњег скупа да Тужилаштво у Србији процесуира овај злочин за који постоје бројни докази и да се помен жртвама убудуће одржава у обновљеној цркви у тузланском насељу Пожарница, на корак ближе мјесту злочина.

Вијенце на споменик жртвама у Тузланској колони положили су изасланик предсједика Републике Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорад Којић, посланици у Народној скупштини и представници Срба у заједничким органима БиХ.

Вијенце и цвијеће положили су чланови породица убијених у Тузланској колони, делегација Града Бијељина, представници Борачке организације из бројних општина и друга удружења проистекла из рата, представници МУП-а Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука, као и Удружење Тузлака у Бијељини.

Претходно је служен парастос страдалим борцима испред Спомен-костурнице на бијељинском гробљу на Пучилама.

Обиљежавање 27 година од убиства припадника ЈНА у Тузланској колони организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Повезане вијести:

 Чубриловић - казнити одговорне за убиство невиних војника ЈНА