latinica  ћирилица
15/05/2019 |  11:51 ⇒ 11:52 | Аутор: Вечерње новости

НАТО не подржава, али обучава војску тзв. Косова

САД "испод жита" подржава формирање и наоружавање тзв. војске Косова. Њихови кадрови се обучавају кроз заједничке вјежбе са НАТО и оспособљавају да користе наоружање које ће имати у будућности, пишу Вечерње новости.

Такозвану војску Косова нико званично не признаје као оружану силу, па чак ни НАТО, али то Алијанси не смета да ту исту непризнату војну формацију упорно позива на војне вјежбе које организује штаб НАТО у Европи, који је под командом САД.

- Тако да ово што се дешава са тзв. војском Косова, како је зову, јасно говори да је дијалог запао у кризу по нечијој намјери и да се планира војно рјешење ситуације на Косову. Због тога САД испод жита подржава формирање и наоружавање војске Косова, посебно њено наоружавање. То нам јасно говори да они са том војском имају јасне планове у будућности и желе да они буду војна сила која ће у будућности контролисати територију Косова - наводи Љубан Каран, пензионисани потпуковник.

Он истиче да је то у супротности с интересима Србије и у томе је основа свеукупног конфликта у вези с КиМ.

- Позивајући тзв. војску Косова на вјежбе они свим државама у НАТО, прије свега онима које не признају Косово, показују да ће то бити права војска Косова. Истовремено показују свој став да је Косово независно и да као такво има војску која раме уз раме учествује, дакле, равноправно са свим другим НАТО државама у свим аспектима њиховог "дружења" - каже Каран.

Ово међутим, нису једини разлози због којих ова непризната војна формација добија позив од НАТО за заједничке вјежбе.

- Војска Косова још увијек нема тешко наоружање. Ове вјежбе су прилика да се њихови кадрови упознају са коришћењем тешког и осталог наоружања које ће им у будућности бити стављено на располагање, тако да се неће губити вријеме на њихову обуку, него ће чим добију оружје бити спремни да га користе - објашњава Каран.

- Њихова војска се обучава, кадрови се усавршавају, њихове команде и штабови увјежбавају, а ми то још третирамо као некакву војску у зачетку. А то није баш тако - каже он.

Иначе, припадници БСК су примили позив за заједничке вјежбе од штаба НАТО-а у Европи, којима координира команда америчких снага у Европи. У документу се, међутим, како наводе косовски медији, не наводи на основу ког критеријума се то чини, али се додаје да су незванично сазнали да је то била воља САД.

Прва вјежба на којој ће тзв. војска Косова учествовати раме уз раме са осталим државама НАТО је "Хитан одговор 19" и она ће трајаће до 6. јуна. Изводи се на територији Хрватске и на подручју Словеније и Мађарске. Сљедећа "Астрални витез 19" је вјежба Америчких ваздухопловних снага у Европи (УСАФЕ), од 3. до 6. јуна, а потом слиједи "Брзи одговор 19", која ће се одвијати на неколико локација у Бугарској, Хрватској и Румунији.