latinica  ћирилица
15/05/2019 |  12:42 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Вишковић обишао поплављена подручја у Приједору, Новом Граду и Костајници (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас у Приједору, Новом Граду и Костајници поплављена подручја.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је изјавио у Приједору да се у тренутним поплавама на подручју овог града десило нешто што се могло спријечити.

- Не можемо дозволити да нечији имовински односи буду пречи од великог броја кућа и домаћинстава - истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да мање од 30 метара насипа, који је био у плану и за који су била обезбијеђена средства, није урађено због неријешених имовинско-правних односа.

- Због имовинско-правних односа то се није урадило и сад имамо поплављен велики број кућа - рекао је Вишковић новинарима у Приједору након што је с градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем посјетио нека од поплављених подручја.

Вишковић у Приједору (Фото: СРНА)

Он је најавио да ће Влада заједно са градом наћи рјешење и да не може да схвати да наставак изградње насипа није дозволио човјек чија кућа је, такође, поплављена.

- Ако треба Влада да донесе одлуку да прогласи тих 30 метара нечије земље општим добром, ми ћемо то прогласити и насип ћемо урадити. Да сам имао ту информацију, не бих се либио тога да Влада да наредбу граду да се ту уради насип, без обзира да ли се то неком у том моменту свидјело или не - додао је Вишковић.

Вишковић у Костајници (Фото: kostajnica.net)

Он је најавио могућност да се и у другим случајевим водозаштитних пројеката у експропријацију иде преко Владе Републике Српске и проглашења општег интереса.

- Они који не буду били задовољни накнадама које им по закону буду понуђене, могу у судском поступку да траже своја права, али тиме неће моћи зауставити извођење тих радова - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се ситуација попут ове неће никоме дозволити, не само у Приједору, да ће од осталих градоначелника и начелника општина тражити да о оваквим или сличним ситуацијама на вријеме упознају Владу, која ће онда донијети одлуку о проглашењу општег интереса.

- То је нешто што би се свуда, у сваком нормалном свијету радило. Немам ријечи када дођем на овакво мјесто и видим овако тужан призор да је поплављено стотине кућа и домаћинстава, да су људи претрпјели материјалну штету због нечијих 30 метара, који су изгледа вреднији него све ове куће - додао је Вишковић.

Говорећи о штетама насталим у овим поплавама, Вишковић је најавио да ће Влада са Градом Приједором притећи у помоћ тим људима, да је о механизмима помоћи сада тешко говорити, те напоменуо да има средстава у Фонду солидарности, преко којег је и 2014. године прикупљана помоћ.

Вишковић у Костајници (Фото: kostajnica.net)

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да у насељу Гомјеница насип који је рађен након поплава 2014. године на једном мјесту није састављен због дугогодишњих неријешених имовинско-правних односа и да је на том мјесту вода пробила у насеље и заплавила велики број домаћинстава и поплавила одређени број кућа, али се још не зна тачан број.

Централни ток Сане данас је у паду за око 25 центиметара, ванредно стање у Приједору је и даље на снази, насипи и заштите се и даље утврђују и слиједи евиденција причињене штете.