latinica  ћирилица
15/05/2019 |  13:01 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

За лијечење у иностранству потребан приједлог здравствене установе

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству финансира лијечење и дијагностику дјеце у Републици Српској до 18 година уколико постоји приједлог здравствене установе у којој се дијете лијечи и која има уговор са републичким Фондом здравственог осигурања.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

- Због све чешћих апела родитеља за новчану помоћ за лијечење дјеце у иностранству објављених у медијима, посебно у контексту, "да нека лијечења не подлијежу правилима Фонда солидарности", подсјећамо да је Фонд основан са намјером да финансира лијечење дјеце када то није могуће спровести у здравственим установама у Републици Српској нити изван Српске, а које са ФЗО имају потписан уговор - саопштено је данас из Фонд солидарности.

Стручна комисија и Управни одбор Фонда солидарности могу да разматрају захтјеве који имају потпуну медицинску документацију и што је најважније конзилијарни налаз здравствене установе у којој се дијете лијечи, а којим се предлаже даље лијечење у иностранству.

- Осим тога, Фонд солидарности разматра и захтјеве за финансирање лијечења у иностранству и на приједлог здравствене установе која са ФЗО нема потписан уговор уколико је раније ФЗО одобравао лијечење у здравственој установи у иностранству - додаје се у саопштењу.

Процедура и начин финансирања лијечења дјеце у потпуности су транспарентни и сви подаци о томе која је документација потребна за одобравање финансирања лијечења у иностранству могуће је пронаћи и на интернет страници ФЗО на посебном линку о Фонду солидарности.

Неопходан је и предрачун трошкова лијечења здравствене установе у коју се дијете упућује, као и предрачун трошкова смјештаја за родитеља или старатеља преведени на један од три службена језика у БиХ, те овјерена изјава родитеља да ће у року од 15 дана од завршетка лијечења или спроведене дијагностике доставити неопходну медицинску документацију.

- Свјесни смо да само транспарентним радом можемо задобити повјерење јавности, а дефинисаним правилима и процедурама желимо да заштитимо како рад наше установе, тако и финансијска средства грађана Републике Српске који издвајају новац за лијечење дјеце - додаје се у саопштењу.