latinica  ћирилица
15/05/2019 |  13:04 | Аутор: СРНА

Ђокић: Са регијом Нижњег Новгорода сарадња могућа у више области

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је сарадња Српске са руском регијом Нижњи Новгород могућа у металопрерађивачкој, аутомобилској и прехрамбеној индустрији и производњи медицинске и саобраћајне опреме.
Министри са привредном делегацијом Нижњег Новгорода - Фото: РТРС
Министри са привредном делегацијом Нижњег НовгородаФото: РТРС

Ђокић је, након састанка са привредном делегацијом регије Нижњи Новгород, новинарима у Бањалуци рекао да очекује да ће ова посјета подстаћи привредну сарадњу Српске и тог дијела Руске Федерације. 

- Наша сарадња односи се на индустријску и економску размјену, али и на размјену у области културе, науке и образовања -  додао је Ђокић и подсјетио да је ова област најразвијеније индустријско подручје Русије.

Он је навео да је данашњи састанак организован поводом манифестације "Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској", који се одржавају од данас до понедјељка, 20. маја.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је на састанку било ријечи о формирању заједничких фирми које би наступале на европском, као и на тржиштима у Русији и Српској.

- Било је говора и о отварању руских фирми у Српској, при чему смо им представили услове инвестирања и покретања пословања - додао је Петричевић.

Петричевић је најавио да ће сутра бити одржан састанак делегација регије Нижњи Новгород и Привредне коморе Српске.

Министар индустрије, трговине и предузетништва регије Нижњи Новгород Максим Валериевич Черкасов подсјетио је да данас почињу "Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској" и да у Бањалуку долазе одговорна лица из области у којима је планирана сарадња са Српском.

- Постоји искрен интерес за развијање сарадње Српске и регије Нижњи Новгород. Данас и сутра биће одржани билатерални састанци наших предузетника и рачунамо да ће резултат тих састанака бити закључивање уговора између предузећа - нагласио је Черкасов.

Генерални директор Привредне коморе Нижњеновгородске области Иван Разувајев рекао је да постији велики потенцијал за сарадњу предузетника из Српске и ове руске регије.

Разувајев је прецизирао да постоји прилика за сарадњу у пољопривреди, аутомобилској и медицинској индустрији, као и идеја о проналажењу заједничких тржишта, оснивању предузећа и покретања заједничке производње.

Директор Међународне агенције за иновације Јуриј Смородов, који је и шеф Канцеларије за пословну сарадњу Српске и Нижњег Новгорода, оцијенио је да су потенцијали за сарадњу огромни, као и да су руски привредници дошли са конкретним приједлозима јер су упознати о потенцијалима Српске.

Привредну делегацију регије Нижњи Новгород, која је у посјети Бањалуци, чини двадесетак привредника из ове регије, а данашњем састанку су присуствовали и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић.