latinica  ћирилица
15/05/2019 |  13:28 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Укинута ванредна ситуација у Челинцу и Теслићу

У општини Челинац данас је укинута ванредна ситуација јер се стање стабилизовало, а формиране су три комисије за процјену штете које су поплаве изазвале на објектима, пољопривредном земљишту и инфраструктури.
Челинац - Фото: РТРС
ЧелинацФото: РТРС

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић укинуо је одлуку о ванредној ситуацији, након што је на сједници Штаба за ванредне ситуације констатовано да је поново успостављено снабдијевање водом и струјом, а путни правци су проходни.

Формиране су три комисије које ће у наредним данима процијенити штету на објектима, пољопривредном земљишту и инфраструктури.

Штета од поплава се може пријавити на број телефона: 051/553-045 или директно у општини, канцеларија 4.

Школе и вртић на подручју општине сутра почињу са радом, након дводневног прекида наставе због поплава.

Ванредна ситуација укинута је данас и у општини Теслић. Кризни штаб, на челу са начелником општине Миланом Миличевићем, ставио је ван снаге одлуку о ванредној ситуацију у овој општини, која је због изливања свих ријека усљед интезивних падавина, донесена у понедјељак, 13. маја.

Ова одлука подразумијева и наставак рада у школама и вртићима, тако да ће образовне институције од сутра радити редовно.

Комуналном предузећу наложено је чишћење муља и отпада у поплављеним подручијима, а донесена је и наредба о одређивању и спровођењу мјера дезинфекције и дератизације стамбених и других објеката који су били поплављени.

Дезинфекција и дератизација биће спроведене у насељеним мјестима Врела, Жарковина, Гај и Стењак.

Према првим процјенама, током невремена које је у понедјељак, 13. маја, захватило Теслић, на инфраструктурним објектима причињена је материјална штета од 2,5 милиона КМ, саопштено је из ове општине.

Замјеник начелника општине Теслић Милован Станковић рекао је да на седам мостова, који су порушени или оштећени, штета износи 350.000 КМ, док је на четири дионице локалних путева, гдје су клизишта изазвала и прекид саобраћаја, штета процјењена на 340.000 КМ.

Он је рекао да је штета на 14 некатегорисаних путева процијењена на 195.000 КМ, а на ријечним обалама 1,5 милиона КМ.

Станковић је навео да су већ на терену четири комисије за процјену штете на стамбеним, односно привредним објектима, као и инфраструктури и у пољопривреди.

Он је додао да ће пописивање штете бити обављено у року од 15 дана.

Станковић је поручио да вода из градског водовода још није исправна за пиће, јер је могућа замућеност изнад дозвољене границе, те се сугерише да буде кориштена само у санитарне сврхе.