latinica  ћирилица
15/05/2019 |  15:32 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од злочина над војницима ЈНА у Тузланској колони

На градском гробљу Пучиле у Бијељини обиљежено је 27 година од свирепог убиства најмање 54 војника ЈНА на Брчанској малти у Тузли.

Напад на 92. моторизовану бригаду, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна" , побили су припадници Патриотске лиге, Територијалне одбране и "Зелених беретки".

Преживјели који су у мучком нападу изгубили дијелове тијела, хумке и родитељи који још траже посмртне остатке својих синова, скоро три деценије чекају правду. Хоће ли је доживјети?

- Изгубио сам сина. Био је војник тај дан идошао је из Приштине гдје је служио војни рок. Сваку годину годину све је теже и теже - каже Живан Јовановић, отац погинулог војника.

Надлежна тужилаштва слијепа су и глува на све доказе о почињеном злочину, који је унапријед изрежиран и преношен директно на локалној телевизији.

- То је свјетска срамота, да се дочекају дјеца од 20 година која нису никоме ни криви ни дужни. Нико ти не да оружје, муницију, ништа, а они су све то имали тако да су нас могли дочекивати - прића Марко Којић, учесник "Тузланске колоне".

- Не могу да схватим да је Селим Бешлагић, који је био сценариста овог догађаја, толико недодириљив човјек. Мало је било што су нас ранили, побили, него остатак запали и трагове и све остало, а данас слободно хода - наглашава Славко Новаковић.

Хашки трибунал уступио је овај предмет Тужилаштву БиХ, а прије десет година обустављена је истрага и до данас нема одговора на приговор МУП-а Српске и породица страдалих.

Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, каже да такав однос показује да ово тужилаштво поново убија те исте људе, а поново убија и породице жртава и преживјеле Тузланске колоне.

- Такав однос није добар, не може допринијети помирењу и суживоту - додаје Којић.

- Колона је била у мирнодопском поретку, извлачила се из Тузле. Постоји међународно ратно право, међународне конвценције, Женевска конвенција. Погажена је и ријеч и све конвенције, страдали су невини људи - рекао је Душко Милуновић, министар рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске.

- Година причамо исту причу и изгледа не може да проради у главама свијест људи којима би требало да проради. А наша је обавеза да ми то стално причамо, док заслужена казна не стигне злочинце - закључује Миладин Драгичевић, специјални изасланик предсједника Републике Срспке. 

Четрдест четири рањена регрута и војника и породице невино страдалих, осјећају се понижено, јер су злочинци на слободи.

Дан мучког напада, свирепог убиства војника и регрута, након којег је услиједио егзодус Срба, у Тузли славе као Дан одбране.