latinica  ћирилица
15/05/2019 |  15:43 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Касиповић: Највећи проблеми иза нас, повољнија хидролошка ситуација

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас у Бањалуци да је хидролошка ситуација у Српској повољнија у односу на претходни дан.

- Оптимистично је што је највећи дио проблема иза нас, а што потврђује и укидање ванредног стања у Теслићу и Челинцу. Имамо повољну ситуацију и када је ријеч о Хидрелектрани `Бочац` што је значајно за ток ријеке Врбас, чији ниво опада - рекао је Касиповић новинарима након састанака Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања усљед обилних падавина.

Он је истакао да ће бити праћена ситуација на подручју Приједора, Новог Града и Костајнице, као и водоток ријеке Саве. 

- Значајно је што је мирна епидемиолошка ситуација на подручјима која су поплављена. Иако је хидролошка ситуација повољнија, грађани морају бити на опрезу и сарађивати са институцијама. У локалним заједницама биће формиране комисије које ће процијенити насталу штету, након чега ће Влада Републике Српске видјети како ће све бити санирано", додао је Касиповић.

Метеоролог Игор Ковачић рекао је да у наредном периоду неће доћи до потпуне стабилизације временских прилика, али да обилних падавина неће бити. 

- Временске прилике биће боље него до сада, али углавном промјенљиве - каже Ковачић.

Директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед нагласио је да је ова управа на услузи грађанима. 

- Радимо на испумпавању воде на поплављеним подручјима и сигурно је да смо спремни да грађанима пружимо сваку врсту помоћи. Од огромног значаја је што је хидролошка ситуација повољнија, а водотоци у опадању - рекао је Међед.