latinica  ћирилица
15/05/2019 |  15:57 | Аутор: СРНА

Србија: Ухапшено 20 особа због израде лажних докумената држава ЕУ

Полиција у Србији, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсила је 20 особа због сумње да су израдили више од 4.000 лажних јавних исправа - пасоша, возачких дозвола и личних карата и других докумената држава ЕУ.
Полиција Србије - Фото: илустрација
Полиција СрбијеФото: илустрација

Из Тужилаштва за организовани криминал саопштено је да су ухапшени чинили двије организоване групе - једна са подручја Београда са осам чланова и друга са 12 која је дјеловала на подручју Крушевца, Краљева, Новог Пазара, Пожаревца и других градова. 

- Постоје основи сумње да су израдили више од 4.000 лажних јавних исправа које су наплаћивали од 100 до 800 евра у зависности од врсте докумената - наводи се у саопштењу.

На подручју Београда лишено је слободе осам лица због кривичног дјела удруживање ради вршења кривичних дјела и фалсификовање исправе. 

- Они су у периоду од јуна 2018. године до данас као организована криминална група по наруџби заинтерсованих правила лажне јавне исправе - пасоше, личне карте, возачке дозволе и слично, држава чланица ЕУ - наводи се у саопштењу.

Из Тужилаштва додају да постоје основи сумње "да су израдили око 2.000 лажних јавних исправа које су наплаћивали по цени од 100 до 800 евра у зависности од врсте документа".

Приликом претреса на територији Београда пронађене су двије штампарије и већа количина већ израђених јавних исправа, навели су из Тужилаштво.

Друга организована криминална група дјеловала је на подручју Крушевца, Краљева, Новог Пазара, Пожаревца и других градова "и израђивала лажне јавне исправе у исту сврху с тим што је то чинила у изнајмљеним просторијама". 

- Сумња се да је и ова организована криминална група израдила више од 2.000 докумената с тим што је њихова почетна цена за израду била од 300 до 800 евра по документу - истакли су из Тужилаштва.

Након саслушања осумњичених, тужилац за организовани криминал донијеће одлуку о даљем току кривичног поступка.