latinica  ћирилица
15/05/2019 |  18:16 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

У Козарској Дубици повољнија ситуација у угроженим подручјима

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Козарској Дубици да је у подручјима угроженим поплавама у Српској ситуација данас повољнија него претходних дана.
Вишковић у Козарској Дубици - Фото: СРНА
Вишковић у Козарској ДубициФото: СРНА

Вишковић је новинарима у Козарској Дубици рекао да је обишао угрожена подручја у Приједору, Новом Граду, Козарској Дубици и Костајници, истичући да је брзом интервенцијом свих надлежних, од локалне до републичке власти, на неки начин подигнут степен будности грађана.

- Ми смо већ преко Цивилне заштите 8. маја упутили допис свим начелницима и градоначелницима локалних заједница да упозоримо на метеоролошке прилике које су се, нажалост, показале тачним - навео је Вишковић.

Он је додао да је у протекла два-три дана западни дио Републике Српске погођен обилним падавинама, а да су у многим локалним заједницама штету причиниле бујичне воде.

Вишковић каже да је у Козарској Дубици пријетила опасност од рјечице Моштанице на којој је извршена санација насипа, односно горњег ободног канала на локацији Црнац. 

- Овдје смо интервенисали прије доласка воде и привремено санирали тај насип, а он је одиграо своју улогу и издржао - рекао је Вишковић и најавио радове на даљем јачању тог насипа.

Он је нагласио да ће у наредном периоду бити изграђен парапетни бетонски зид у насељу Шпиља у дужини од 500-600 метара, који ће Козарску Дубицу заштитити са свих страна.

Вишковић је навео да нико не може предвидјети катаклизме и природне непогоде. - Зато смо ту да на вријеме алармирамо наше грађане и институције, да учинимо све да, прије свега, заштитимо људске животе, а послије тога и имовину - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да ће штета на пољопривредном земљишту или помоћним објектима бити процијењена у сарадњи са локалним заједницама. 

- Сигурно је да ћемо дио штете надокнадити. Морам да будем до краја искрен, ваљда не очекују грађани да ћемо моћи сву штету надокнадити јер нема тог буџета који би то могао, али ћемо сигурно помоћи локалним заједницима да на неки начин, кроз гориво или сјеменски материјал, обештете људе за штету у пољопривреди - рекао је Вишковић.

Он је додао да ће конкретне одлуке бити донесене када након што буде процијењена штета од поплава.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је да је премијер Српске показао интересовање и бригу за грађане Републике Српске, па тако и становнике Козарске Дубице. 

- Управо на његову ургенцију, два дана прије него што су почеле кише у Козарску Дубицу је стигла механизација која је извршила санацију насипа Моштанице, која је угрожавала наш град - рекао је Рељић.

Он је додао да га као грађанина и начелника Козарске Дубице радује најава премијера Вишковића да ће, у складу са могућностима буџета Републике Српске, настојати да се од плављења заштите домаћинства и путна комуникација у Шпиљи. 

- Имали смо само у том мјесту прекид путне комуникација и ако буду саниране још ове двије ствари, Козарска Дубица у будућности може мирно спавати што се тиче поплава - нагласио је Рељић.