latinica  ћирилица
15/05/2019 |  18:26 | Аутор: СРНА

Линта: Уништавањем плаката Србима поручено да за њих нема живота у Хрватској

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта нагласио је да се поновним уништавањем плаката Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Загребу уз усташке симболе и језив позив на убијање српске дјеце, шаље јасна порука да "Србима нема живота у хрватској држави".
Миодраг Линта (Фото: N1) -
Миодраг Линта (Фото: N1)

Линта је нагласио да је трагична чињеница да у свим хрватским градовима и мањим мјестима постоје десетине хиљада оваквих и сличних усташких, нацистичких и фашистичких графита, порука мржње и позивања на насиље према преосталим Србима.

- Усташке снаге шаљу овим путем јасну поруку да Србима нема живота у хрватској држави и да могу очекивати да ће их задесити иста страшна судбина која је затекла њихове сународнике у геноцидној Независној Држави Хрватској /НДХ/ и Туђмановој Хрватској - рекао је Линта.

Он је констатовао да хрватска власт, елита и народ, осим часних група и појединаца, нису спремни да се суоче са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

- Захваљујући комунистичким властима Хрватска није послије Другог свјетског рата кажњена и није прошла катарзу, као друге фашистичке и нацистичке државе. Због тога је Туђманов режим у грађанском рату од 1991. до 1995. године завршио дјело геноцидне НДХ и поглавника Анте Павелића када је етнички очистио више од 500.000 Срба, на хиљаде брутално побио и у највећој мјери уништио, опљачкао и отео српску имовину - рекао је Линта.

Он је закључио да чињенице потврђују неспорну истину да је темељ данашње Хрватске геноцидна НДХ и да се усташе све више оцјењују као истински борци за хрватску слободу, а не највеће зло у историји човјечанства.

У Загребу је поново уништен плакат СДСС-а за изборе за Европски парламент и на њему су написане антисрпске поруке "Закољи српску децу" и "Убиј Србина", пренио је јуче портал "Индекс".