X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
15/05/2019 |  22:44 ⇒ 16/05/2019 | 11:25 | Извор: СРНА

Приједор: Поплављено око 400 кућа; Нови Град: Укинуте ванредне мјере

У поплавама на подручју Приједора заплављено је 1.350 домаћинстава, поплављено око 400 кућа, створено шест клизишта и порушен пјешачки мост преко ријеке Сане у Доњој Драготињи, изјавио је вечерас градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.
Насеље Гомјеница, Приједор - Фото: РТРС
Насеље Гомјеница, ПриједорФото: РТРС

- Оштећења на осталим инфрастуктурним објектима биће накнадно утврђена - рекао је Ђаковић новинарима након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да је водостај Сане вечерас 446 центиметара или за 50 центиметара мање него синоћ, али да је Штаб на вечерашњој сједници донио одлуку да ванредна ситуација, која се проглашава на коти од 460 центиметара, остане и даље на снази како би што ефикасније био очишћен терен након повлачења воде.

Руководилац "Електродистрибуције Приједор" Далибор Павић рекао је да 104 домаћинства у насељу Рашковац од јуче ујутро нема струју због тога што је поплављена трафостаница, а да је, изузев тога, снабдијевање електричном енергијом на подручју града Приједора уредно.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Небојша Миљуш најавио је да ће ватрогасци сутра покушати да испумпају воду из те трафостанице како би домаћинства добила струју, али је напоменуо да је ријеч о великој количини воде.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту Душан Врањеш рекао је да се током ноћи очекује даљи пад водостаја и да су почеле припреме за асанацију терена, поправку инфраструктуре и санитарно-хигијенске мјере.

Директор приједорског "Водовода" Владо Рељић поновио је да је вода хигијенски исправна, да се редовно врше анализе у лабораторијама овог предузећа и Института за јавно здравство Републике Српске и да не треба становништво да насједа на гласине које говоре другачије од званичних органа.

 

НОВИ ГРАД: УКИНУТЕ ВАНРЕДНЕ МЈЕРЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА

Штаб за ванредне ситуације општине Нови Град укинуо је вечерас ванредне мјере одбране од поплава.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да водостај Уне тренутно износз 491 центиметар, а Сане 520 центиметара.

Према његовим ријечима, дежурне службе ће и даље пратити ситуацију на терену.

"Од сутра ће полако почети санације штете, а приоритет ће бити локални путеви. Учинићемо све да путеви на подручју ове општине буду проходни за саобраћај", рекао је Дрљача.

Он је додао да ни сутра неће бити наставе у основним и средњим школама, а неће радити ни вртић "Пчелица Маја".

Дрљача је изразио наду да ће се стећи услови за одвијање наставе од петка, 17. маја, али ће одлука о томе бити донесена сутра.

Штаб за ванредне ситуације општине Нови Град прогласио је синоћ у 22.00 часа ванредне мјере заштите од поплава, јер је водостај Уне достигао ниво од 511 центиметара.

Редовне мјере заштите од поплава на снази су код водостаја Уне од 450 центиметара, ванредне на 510, а стање елементарне непогоде кад водостај достигне ниво 540 центиметара.