X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
16/05/2019 |  08:11 ⇒ 10:53 | Извор: СРНА

Пресуда Кахри Вејзовићу за злочине над Србима

Апелационо вијеће Суда БиХ данас ће изрећи пресуду бившем полицајцу Кахри Вејзовићу за злочине над српским цивилима у Ступарима код Кладња 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На обновљеном суђењу Тужилаштво БиХ раније је предложило репродукцију исказа свједока, а Вијеће је, након краће паузе, одбило тај приједлог.

- Процијенили смо да је ријеч само о погрешној оцјени доказа и да нема потребе да вршимо репродукцију - рекао је предсједавајући судија Милош Бабић.

Након што су Тужилаштво и одбрана истакли да немају нових доказних приједлога, Вијеће је донијело рјешење да се прихватају сви докази изведени у првостепеном поступку, те закључило доказни поступак.

Тужилаштво и одбрана остали су код датих завршних ријечи, те жалбених навода и одговора на жалбу, пренио је Бирн.

Након што је дјелимично уважена жалба Тужилаштва на ослобађајућу пресуду Вејзовићу, наложено је обновљено суђење по седам тачака оптужнице.

Истовремено, Апелационо вијеће је потврдило ослобађајућу пресуду по седам других тачака оптужнице које Вејзовића терете за злостављање мушкараца српске националности у Ступарима.

Вејзовић је у августу прошле године ослобођен кривице по 14 тачака оптужнице да је као припадник полиције од јуна до септембра 1992. године мучио заробљене српске цивиле у Ступарима ударајући их у главу и по гениталијама песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке, стављајући им пиштољ и нож под грло, те пријетећи им и присиљавајући их да једу папир.

Њему је првобитно суђено са Сафетом Мујчиновићем, Селманом Бусновим, Нусретом Мухићем, Зијадом Хамзићем, Рамизом Халиловићем, Неџадом Хоџићем и Османом Гогићем, који су првостепеном пресудом ослобођени оптужбе за ратне злочине на подручју Кладња почињене од маја 1992. до јула 1993. године.

Након што му је двије године суђено заједно са оптуженом седморком, Вејзовићев предмет је, због његове болести, раздвојен и двије године је био у фази "мировања", да би се послије тога суђење наставило и трајало још око годину и по прије доношења првостепене ослобађајуће пресуде.

Изрицање другостепене пресуде заказано је за 9.00 часова.