latinica  ћирилица
16/05/2019 |  08:40 ⇒ 08:41 | Аутор: sputniknews.com

Како хрватска полиција "третира" мигранте и враћа их назад у БиХ (ВИДЕО)

Из шуме излазе граничари с хрватским унифромама и група од 30 особа с руксацима и покривачима. Граничари их заустављају и враћају према БиХ.
Како хрватска полиција "третира" мигранте (Фото: srf.ch) -
Како хрватска полиција "третира" мигранте (Фото: srf.ch)

Снимак је настао крајем априла на граничном дијелу сјеверне БиХ који се не контролише.

Новинари информативне емисије "Rundschau" који су радили причу, навели су како су забиљежили четири враћања избјеглица у два дана. Ријеч је о око 70 особа који су, како кажу, углавном из Пакистана, Алжира и Афганистана.

Разговарали су мигрантима који су им рекли да су их граничари вратили с хрватске границе без икаквог поступка те да су користили силу.

- Покупили су нас у шуми, смјестили у комби и довезли до границе. Путовање је трајало око два сата. Уништили су нам мобилне и палицом нас ударали и гурали на територију БиХ -  рекао је млади Пакистанац.

Тврди да су им одузели и новац. О насиљу које проводе хрватски граничари над мигрантима писале су и извјештавале бројне невладине организације већ годину дана.

Афганистанска породица с малом дјецом говорила је како су их хрватски полицајци зауставили у шуми. Уперили су пиштољ у њих и рекли "Стоп".

- Били смо престрављени и плакали смо. Тражили смо азил, а они су се насмиејали и рекли да ћемо добити азил, али босански - казао је дечак.

Екипа Rundschau емисије је разговарала са више од стотину миграната и избјеглица. Сви су изјавили како су били спријечени да затраже азил у Хрватској.

- Дали смо снимке стручњацима за миграције и организацијама које се баве заштитом људских права. Њемачки истраживач Маркус Енглер је јасно рекао да ово представља кршење међународних права и права ЕУ. Истакао је како Хрватска није изолован случај и да се ова пракса примјењује на спољним границама ЕУ - казали су новинари.

Хелсиншки одбор је јасно назначио како сваки мигрант, па и ако илегално пређе границу, мора бити саслушан, а његов случај истражен. Људи не смију бити избачени насред шуме или поља.

- Видео снимак јасно показује да је ријеч о колективном протјеривању, што је незаконито. Враћање миграната без присуства БиХ власти такође представља кршење граничног споразума - казао је новинар истраживач.