latinica  ћирилица
16/05/2019 |  08:41 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

Хуавеј на америчкој "црној листи"

Министарство трговине САД саопштило је да је на "црну листу" уврстило кинеског телекомуникационог гиганта Хуавеј, као и 70 особа и фирми повезаних са кинеском компанијом, због наводне пријетње по државну безбједност.

Министарство има разлога да закључи да је Хуавеј укључен у активности које су супротне државној безбједности и интересима спољне политике САД, наводи се у саопштењу.

Министарство оптужује Хуавеј за обезбјеђивање забрањених услуга Ирану, заобилажењем санкција САД, као и за покушаје да омета правду током истраге о наведеним кршењима санкција.

Амерички министар трговине Вилбур Рос изјавио је да ће нове мјере спријечити страна правна лица да користе америчку технологију на начин који потенцијално угрожава државну безбједност и спољнополитичке интересе САД, јавио је ТАСС.

Предсједник САД Доналд Трамп јуче је потписао извршну наредбу којом се истиче хитност да се америчке информационе и телекомуникационе технологије заштите од спољашњих пријетњи.

Рос ће потписаном одредбом добити овлашћења да након консултација са шефовима других федералних агенција блокира трансакције које се сматрају пријетњом државној безбједности.

Трамп је у августу потписао одредбу којом се владиним агенцијама у САД забрањује да користе опрему коју производе Хуавеј и кинеска компанија ЗТЕ.

Хуавеј је саопштио да ће "безразложне рестрикције" угрозити права кинеске компаније.

Како је навео, ограничавање пословања Хуавеја неће учинити САД безбједнијим и јачим, већ ће само ограничити Вашингтон на инфериорније и скупље алтернативе.