latinica  ћирилица
16/05/2019 |  09:37 | Аутор: СРНА

Стефановић: Опасност по регион повратак џихадиста, па и жена

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је током разговора са америчким званичницима оцијењено да повратак бораца терористичке организације "Исламска држава" у земље региона представља опасност, те истакао да не би потцијенио ни жене које се враћају.
Небојша Стефановић (Фото: Н1) -
Небојша Стефановић (Фото: Н1)

- И оне могу бити изузетно радикализоване и опасне за бебедност -рекао је за РТС Стефановић, који је у вишедневној посјети САД.

Он је навео да повратници са ратишта у Сирији, као борци терористичке организације "Исламска држава" који су држављани неких од земаља региона, па и Србије, могу бити осуђени на дугогодишње затворске казне, али да треба размишљати о томе шта ће бити са њима када изађу из затвора, како могу да се реинтегришу у друштво, а да више не буду пријетња.

Он је истакао да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Србије и безбједносне службе раде даноноћно на томе, те да су до сада били врло успјешни.

Према његовим ријечима, стотињак људи који су се вратили на Косово и Метохију представљају сталну опасност за безбједност у цијелом региону, због чега мора да се ради на сталној размјени информација.

Наводећи да је српским властима важно да Србија буде безбједна и регион стабилан, Стефановић је додао да је са колегама у америчком Стејт департменту разговарао о подршци кроз различите програме српској полицији.

Он је напоменуо да током посјете САД разговара о свим безбједносним темама које су важне за Србију, грађане Србије и стратешко партнерство, с циљем да се повећа капацитет српске полиције и појача размјена информација ради заштите интереса српских држављана.

- Ова посјета има за циљ да унапреди безбједност Србије, да дођемо до информација о потенцијалном угрожавању наше безбједности и од тероризма и од организованог криминала и да видимо шта је то што можемо једни за друге да урадимо у будућности да би ти циљеви били остварени - наводи Стефановић.

Он је оцијенио да нема потпуне безбједности за грађане Србије уколико не постоји сарадња са свима у свијету који могу да помогну да се идентификују и ухапсе трговци наркотицима и озбиљне криминалне групе.

Стефановић је током посјете Вашингтону са секретаром за унутрашње послове САД Кевином Мекалиненом потписао Меморандум који ће омогућити бржу размјену информација о мигрантима и онима који су повезани са потенцијалним тероризмом или криминалним активностима.

Он се састао и са представницима Управе за борбу против дрога /ДЕА/, те истакао да постоји простор за проширење унапређења сарадње са том управом и са Федералним истражним бироом /ФБИ/.