latinica  ћирилица
16/05/2019 |  09:43 | Аутор: Б92

За УЕФА важније паре него навијачи

Први пут у историји Лиге шампиона и Лиге Европе у оба финала ћемо гледати четири тима из једне земље. Међутим, УЕФА се побринула да упропасти навијачима тај дупли спектакл.
Лига Европе - Фото: Getty Images
Лига ЕвропеФото: Getty Images

У Бакуу ће се за трофеј Лиге Европе и пласман у Лигу шампиона 29. маја борити лондонски ривали Арсенал и Челси.

Три дана касније, 1. јуна, у Мадриду ће се за европски трон борити Ливерпул и Тотенхем, којем је ово прво финале ЛШ у историји.

Олимпијски стадион у Бакуу има капацитет 68.700 мјеста, а поприште финала ЛШ Ванда Метрополитано 67.829. То је 136.529 мјеста.

Од тога, највјернији навијачи четири клуба добиће тек 45.226 карата. Дакле, за навијаче је издвојена само трећина мјеста у финалима два престижна европска клупска такмичења.

Док ће учесници финала ЛШ бар подијелити половину укупних мјеста, биће 33.226 навијача Ливерпула и Тотенхема на Ванди, у Баку ће отићи само 12.000 присталица Челсија и Арсенала!

"Тобџије" у финалу Лиге Европе неће имати на располагању Хенриха Мхитарјана. Он није суспендован нити повријеђен, већ не може да путује у Баку због политике.

Мхитарјан је Јермен, а његова земља је у напетим односима са сусједним Азербејџаном. Они су званично у рату још од 1988, иако годинама нема оружаних сукоба.

Вјероватно не постоји навијач Арсенала и Челсија који жели да се нађе у Бакуу 29. маја.

Како је УЕФА оправдала овај сраман однос према навијачима, због којих се фудбал на крају крајева и игра и који су и најзаслужнији за популарност овог спорта?

- С обзиром на географску локацију и логистичке капацитете аеродрома и града домаћина, процијењено је да ће око 15.000 навијача моћи да допутује у Баку. С обзиром на околности, учесницима финала је доступно по 6.000 карата - наводи се између осталог у саопштењу УЕФА.

Дакле, УЕФА је повјерила домаћинство граду који није способан да угости неколико десетина хиљада навијача из иностранства и граду чија географска локација није најпогоднија, јер нису они криви што су се у финале Лиге Европе пласирала два клуба из Енглеске.

Јасно је да је за УЕФА био важнији број нула на чеку које су исписали Азербејџанци, него фудбалски фактори приликом одлучивања гдје ће се играти финале ЛЕ.

У међувремену, навијачи Ливерпула и Тотенхема су бесни због скока у небо цијена карата за финале ЛШ у Мадриду.

Распродате још прије неколико мјесеци, појавиле су се на сајтовима за препродају по цијенама и до 6.000 евра!

Иницијална цијена карата за финале ЛШ, које нису биле намијењене клубовима, кретале су се од 70 до 600 евра, а за финале ЛЕ 30-140 евра.

Међутим, не покушавају само појединци да профитирају од првог енглеског финала ЛШ послије 11 година, већ и домаћин, те авионске компаније.

Процјењује се да ће у Шпанију отпутовати око 150.000 Енглеза, па су цијене летова и смјештаја у Мадриду и околини скочиле на чак 840 одсто.

Због огромног интересовања јасно је да ће аеродром у Мадриду бити закрчен, па се навијачи лондонског и ливерпулског клуба већ усмјеравају ка Валенсији или Сарагоси.

Ништа јефтинији није ни превоз до далеког Азербејџана, који ће становнике Лондона који желе да учествују у "егзотичном" градском дербију коштати најмање 1.100 евра.