latinica  ћирилица
16/05/2019 |  10:25 ⇒ 11:36 | Аутор: Агенције

Побједник Белдокса филм "Центар"

Додјелом награда и премијером документарног филма "Електрични оргазам за људе будућности" ауторке Марије Вукић, синоћ је у Комбанк дворани завршен 12. Међународни фестивал документарног филма Белдокс.
Белдокс (Фото: Архив) -
Белдокс (Фото: Архив)

Најбољи српски документарни филм је "Центар" Ивана Марковића, који је награђен и за најбољу монтажу у домаћој такмичарској селекцији, заједно са Јеленом Максимовић.

У образложењу жирија наведено је да се награда додјељује за увјерљиво, а ненаметљиво свједочанство о пустоши техничке цивилизације изражене на умјетнички беспријекоран начин.

Марковић је изјавио да су му је награда добра реакција публике, с обзиром на специфичну, сведену форму филма.

"Центар" представља апстрактни портрет Сава Центра, али, посредно, и других монументалних грађевина тог периода чији је опстанак доведен у питање.

- Овим филмом желио сам да створим субјективни портрет простора који је за мене значајан, простора неиспитаних могућности и архитектонске и друштвене визије која блиједи, а истовремено постаје све неопходнија - рекао је Марковић.

Награда за најбољу фотографију у домаћој селекцији припала је Душану Грубину за филм "Таурунум бој", а Специјална награда жирија филму "То сам што јесам - Џипси мафија" Андријане Стојковић.

"А Lua Plaс" Жеремија Граваје је најбољи инострани филм, уз оцјену да је ријеч о ангажованом и брижљивом филмском приступу и емпатичном увиду у животне услове заједница у егзилу и њихових историја.

Граваја је у име цијеле екипе изјавио да су почаствовани и да се надају да ће награда допринијети да филм и његове европске теме наставе свој пут.

- Заузимање мјеста би могао бити превод наслова нашег француско-румунског документарног филма. Може ли, онда, филм да постане нека врста сигурне куће за оне чији се глас скоро никад не чује? И не заборавите, 16. мај је Међународни дан ромског отпора - додао је Граваја.

Специјално признање жирија додијељено је Хуану Алверезу Немеу за филм "Стапање времена", као и продукцији Минт филм офис за филм "Сада се нешто полако мијења" Мане Лауре Меијер.

У оквиру селекције кратки документарни филм награда је припала Горану Девићу за филм "У име Републике Хрватске", уз образложење да је ријеч о смјелом, сировом, елегантно духовитом, промишљено структурисаном, прије свега, племенитом ауторском приступу у приказу једног одлучног, али неподесног протагонисте, и његове борбе са којом се неизбјежно солидаришемо.

Девић је рекао да филмове ради примарно за оне који живе на овим просторима и када му се догоди да филм буде прихваћен и препознат у простору који му је битан, сва мука којом је филм створен постаје небитна и то је заправо разлог због кога се бави филмом.

Филм је приказан на ЗагребДоксу и изазвао је буру због теме и самог извођења, и покренуо је питање на шта личи судство у овом тренутку у Хрватској, док је у Њемачкој виђен као умјетничко дјело о свијету у коме живимо, рекао је Девић, додавши да су у Београду рекације исте као у Загребу.

Жири Белдокс ТЕЕН програма најбољим филмом у тој селекцији је прогласио "У раскораку" Бинга Лиуа, оцијенивши да он вјерно осликава комплексне друштвене проблеме заједнице, кроз личне приче тројице пријатеља.

Током седам дана фестивала приказан је 121 филм у 16 програма.

Поред многобројних гостију, радост фестивалу и публици донијели су двојица истакнутих документариста, Јапанац Казуо Хара и Горан Девић из Хрватске, чије ретроспективе су организоване у Београду, а праву љубав према документарном филму показале су двије гледатељке које су издржале пројекцију најдужег филма фестивала "Мртве душе" у трајању од осам сати и 16 минута и које је фестивал наградио акредитацијама за све догађаје Белдокса у наредне двије године.