latinica  ћирилица
16/05/2019 |  11:16 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Приједор: Сана пола метра испод коте ванредне одбране

Штаб за ванредне ситуације града Приједора задржао је степен ванредне одбране од поплава, иако је водостаје Сане јутрос био 410 центиметара, што је за пола метра ниже од коте ванредне одбране и 10 центиметара ниже од коте редовне одбране.

- Активности свих субјекта заштите и спасавања настављају се одвијати у степену ванредне одбране од поплава - рекао је шеф Одсјека за цивилну заштиту Душан Врањеш новинарима у Приједору након сједнице штаба.

Он је навео да се усљед престанка падавина сви водостаји нормализују, али да је и даље велики број стамбених објеката поплављен, прије свега због подземних вода у свим захваћеним дијеловима, превасходно у насељу Гомјеница.

- Сви регионални и магистрални путеви су проходни, али има још локалних путева гдје је саобраћај или отежан или онемогућен - додао је Врањеш.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор Небојша Миљуш рекао је да ватрогасци настављају са испумпавањем воде из просторија и депресија.

Приоритет ће бити Рашковац да покушамо ослободити дио око трафостанице, да се том дијелу града може поново укључити струја - рекао је Миљуш, будући да су 104 домаћинства без струје већ више од 36 часова.

Директорица Дома здравља Приједор Славица Поповић рекла је да је ова установа спремна за дезинфекцију објеката у складу са хигијенско-епидемиолошким стандардима.

- Позивам све грађане којима су стамбени објекти били поплављени, а гдје је обављено механичко чишћење, да се јаве у Хигијенско-епидемиолошку службу на број телефона 052/238-104 или дођу лично у амбуланту број 40 на другом спрату Дома здравља. Радно вријеме је од 7.00 до 18.00 часова - рекла је Поповићева.

Златко Ритан из Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове града Приједора најавио је уклањање привременог насипа са саобраћајнице у насељу Рашковац како би се људима омогућио прилаз кућама.

- Молим све грађане којима треба помоћ да рашчисте отпад у својим кућама да се јаве у савјете мјесних заједница да их они евидентирају, а ми ћемо сходно томе ангажовати војску и волонтерске службе. Треба имати мало стрпљења, не можемо у истом тренутку доћи до свакога, има пуно проблема, однесених пропуста и мостова и крећемо у рехабилитацију инфраструктуре - рекао је Ритан.

Настава у основним и средњим школама у Приједору обустављена је трећи дан, а због временских неприлика и поплава које су задесиле Приједор редукован је и планирани програм обиљежавања 16. маја - Дана града.

Отказан је концерт који је требало да буде одржан синоћ на главном градском тргу, као и свечани пријем који је био најављен за данас, а средства за његову организацију биће преусмјерена за санацију штете од поплава.

Отказан је и концерт групе "Освајачи" који је био најављен за сутра, као и прослава посљедњег дана наставе за матуранте средњих школа, која је требало да буде одржана у Љетној башти, али је овај објекат поплављен.