latinica  ћирилица
16/05/2019 |  11:50 ⇒ 12:13 | Аутор: Вечерње новости

Вашингтон прозива Приштину: Злочинцу из Клечке "државна" плата?

У последњих седам дана америчка амбасада је два пута "скренула пажњу" лидерима Косова да треба да зауставе тренд запошљавања осумњичених за ратне злочине.
Дреничка група тзв. ОВК (фото: politika.rs) -
Дреничка група тзв. ОВК (фото: politika.rs)

Вашингтон замјера косовским властима што је за предсједника секретаријата Косовске агенције за упоређивање и верификацију имовине скупштина поставила Насера Шаљу, који је, осим што се сматра неквалификованим за то мјесто, био међу оптуженима у случају "Клечка", пишу Новости.

Због Шаљиног именовања, иначе, британски амбасадор у Приштини Рори О Конел поднио је оставку на мјесто предсједника борда Агенције.

Када је за косовског амбасадора у Албанији именован Сулејман Селими, кога је Основни суд у Митровици прогласио кривим за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва и који је у јануару пуштен на условну слободу, послије пет година проведених у затвору, амбасадор САД у Приштини Филип Коснет реаговао је ријечима:

Какву поруку шаље Косово свијету када именује осуђеног ратног злочинца за свог амбасадора? Да ли је ово доказ поштовања владавине права? Ми се свакако снажно залажемо против таквог потеза.

Косовски премијер је такође на мјесто министра трговине и индустрије поставио Ендрита Шаљу, оптуженог за неовлашћено посједовање и употребу ватреног оружја. Иста оптужница терети и Дардана Гашија, замјеника премијера и министра за дијаспору.

За корупцију су оптужени и министри за инфраструктуру Паљ Љекај, за иновације и предузетништво - Бесим Бећај, министар безбједносних снага Рустем Бериша, као и Фатмир Љимај, замјеник премијера. Министра за економски развој Ваљдрина Луку влада је именовала упркос томе што је био у сукобу интереса. Њега је суд у Приштини ослободио те оптужбе, али се предмет сада налази у Апелационом суду, пишу Новости.