latinica  ћирилица
16/05/2019 |  12:17 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Додик: Нико није рекао да ће бити рата; ради се о свечаности

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је БиХ земља у којој неко не смије да има мишљење, јер ако га ако има одмах добија тужбе, те да се и међународна заједница уплела у унутрашње проблеме на навијачки начин, означавајући поново као проблематичну Републику Српску, иако је она формирала власт и све њене институције функционишу..

- Измислили су причу о паравојсци у Српској, па су направили галаму у вези са наоружавањем полиције, иако је сарајевска кантонална полиција у исто вријеме купила више оружја, а сада галаме због формирања резервног сатава полиције који има циљ да појача безбједност и смањи трошкове. Некоректно је такво уплитање међународног фактора и сваљивање кривице на Српску - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Коментаришући тужбу коју је против њега поднио хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић због најаве да ће на сљедећем обиљежавању 12. маја - Дана Војске Републике Српске дио припадника Трећег пјешадијског Рерпублика Српска пука Оружаних снага БиХ бити обучен у униформе Војске Српске, Додик је истакао да ће прво Комшићу рећи шта има, па онда новинарима.

- Требало би можда да додам још нешто да ојачам ту његову тужбу - истакао је Додик.

Он је подсјетио да годинама инсистира на демилитаризацији БиХ и да би то било најбоље рјешење.

- То показују и вријеме и глобални односи. За нас би било најбоље да не будемо дио глобалних сукоба који се дешавају на релацији Запад - Исток. Сврставање на једну страну представља губитак шансе или прихватање да се конфронтирате са другом страном. Војна неутралност је због тога најбоља - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, велика грешка је било укидање Војске Републике Српске, као и одлука предтходног сазива Предсједништва БиХ да Оружане снаге БиХ чини више од 9.600 припадника.

- Српска и хрватска страна нису заинтересоване за учешће у војним снагама, остаје празан простор и сада постоји притисак да то буде попуњено Бошњацима, што представља нови проблем јер то није бошњачка војска већ би то требале бити заједничке Оружане снаге. Због тога ћемо у будућности имати трвења - каже Додик.

Он је поновио да је право Српске на основу Дејтонског споразума да има војску и да у том међународном документу нема Оружаних снага БиХ.

- Изгубили смо значајан елемент нашег идентитета, а оно што је преостало јесте да обиљежавамо Дан Војске Српске. Она је дио легитимне структуре која је постојала, била је дио међународног и безбједносног аранжмана на овом простору, егзистирала је неколико година као самостална, а онда је под притиском међународног фактора донесен закон који је укинуо и формиране су Оружане снаге БиХ. То је са становишта Српске била грешка и ако је то за кривични прогон нека слободно изволе - рекао је Додик.

Он је истакао да није рекао да треба укинути Оружане снаге БиХ јер су оне плод одлуке коју је донијела Народна скупштина Републике Српске.

- То што тадашња власт и ми из опозиције нисмо имали довољно визије или способности да одбијемо тако нешто је друга прича, али имам право да кажем да је то била грешка. Тада сам као опозиционар тражио да буде укинута комплетна војна структура, они на то нису пристали и укинута је Војска Српске и формиране Оружане снаге БиХ - нагласио је Додик.

Говорећи о прослави Дана Војске Републике Српске, Додик је истакао да је то и дан сјећања на жртве и важне битке, који потпуно припада евоцирању успомена на Војску Српске.

- И у закону пише да Трећи пјешадијски Република Српска пук баштини традицију Војске Српске. Шта би била традиција него све ово о чему говорим -  упитао је Додик.

Он је подржао потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружицу Јукић која је јуче осудила потез Амбасаде САД у БиХ да на састанак позове судије Горана Незировића и Бранка Перића и главног тужиоца Тужилаштва Тузланског кантона Томислава Лјубића, али не и предсједника ВСТС-а Милана Тегелтију, те Јадранку Локмић-Мисирачу и њу као потпредсједнике.

- Издвоје неке судије и причају са њима у некој амбасади о томе шта треба чинити и то сматрају нормалним, а сваки покушај комуникације политичара и захтјев за промјене у правосудном систему да би он био побољшан и користио цијелом друштву осуђиван је као притисак. Ако је то ико чинио био сам ја и увијек су ти моји потези били осуђивани и квалификовани да вршим притисак. Шта је сада ово - упитао је Додик.

Одговарајући на питање да ли има сагласност Министарства одбране у Савјету министара да дио припадника носи униформе Војске Републике Српоске, Додик је истакао да правила прописују да сваки пук може да има пуковску униформу.

- Та пуковска униформа у нашем случају биће униформа Војске Српске. Шта је ту проблем? Шта ће мени сагласност Министарства одбране, ја сам њима надређен, а не они мени, ја сам врховни командант. Наше опредјељење је да то буде плава свечана униформа Војске Републике Српске и она ће бити. То је наше право, то нам нико не може забранити - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је одговор на оспоравање Дана Републике, који је обиљежаван свечаном академијом у Банском двору, био излазак на улице и организовање параде.

- Sваке године ћемо тако радити и тако ће бити и са Даном Војске Српске. Пошто нам то бране тражићу да у Српској нађемо средства и направимо униформе за тај дан за један број момака који неће имати оружје, али ће имати униформе. Постројићемо их на стадиону 'Борца' ако већ не можемо да то чинимо у касарни 'Козара' да тамо против команданата и других не би били вођени дисциплински поступци - каже Додик.