latinica  ћирилица
16/05/2019 |  12:18 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Руси за сарадњу у машинској индустрији, аграру и медицини

Постоји огроман потенцијал са привредну сарадњу Републике Српске и Нижњег Новгорода, а главни сектори за које су заинтересовани привредници из ове руске области су машинска индустрија, пољопривреда и медицина.
Састанак делегација привредних комора Републике Српске и Нижњег Новгорода - Фото: СРНА
Састанак делегација привредних комора Републике Српске и Нижњег НовгородаФото: СРНА

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је у Бањалуци, уочи састанка са делегацијом Привредне коморе Нижњег Новгорода, да ће дати пуну подршку привредницима за успостављање сарадње и обезбиједити им информације у вези са условима пословања, сертификовањем производа и наступима на сајмовима.

Он је истакао да је у 2018. години дошло до пада спољнотрговинске размјене са Русијом у поређењу са 2017. годином.

- Извоз из Српске у Русију смањен је са 46 милиона на 28 милиона КМ, а увоз са 680 милиона на 540 милиона КМ. Вјерујемо да ћемо данашњим састанком делгација привредних комора, а затим и привредника из Српске и Нижњег Новогорода унаприједити сарадњу и вратити је на ниво из 2017. године и развити и више од тога - рекао је Ћорић.

Он је истакао да у извозу из Републике Српске у Русију са 75 одсто учествује воће, док више од 90 одсто увоза из Русије отпада на нафту и нафтне деривате.

"- ило је проблема са поријеклом воћа и то је један од разлога пада вриједности извоза у 2018. години. То је још једна порука да наши инспекцијски органи морају да се позабаве тим аномалијама, али и да се привредници уозбиље јер само на професионалан начин и уз добар квалитет производа могу наћи простор на руском тржишту. Руско тржиште је огромно и важно је да су створени технички услови да се производи могу извозити. Проблеме које смо имали треба превазићи и наћи начин да извоз буде повећан - каже Ћорић.

Према његовим ријечима, на руско тржиште је почео и извоз намјештаја и производа машинске индустрије,.

Регија Нижњи Новгород је позната по ауто-индустрији и то је прилика за нашу металску индустрију да се нађе на тржишту Русије.

Генерални директор Привредне коморе Нижњег Новгорода Иван Разувајев истакао је да је темељ за сарадњу споразум између Владе Републике Српске и Нижњеновогородске губерније из маја прошле године.

- Довели смо велику делегацију привредника и одредили основне секторе који су интересантни за потенцијалну сарадњу, а то су машинска индустрија, пољопривреда и медицина - истакао је Разувајев.

Он је рекао да су привредници из Нижњег Новогорда током дводневног боравка у Српској препознали огроман потенцијал и исказали велико интересовање са сарадњу са привредницима у Српској.

- Потписали смо јуче и уговор о сарадњи са компанијама које долазе из области аутомобилске индустрије. Обишли смо нека предузећа у Бањалуци и Градишци и захваљујемо Привредној комори Српске која нам је омогућила ефикасан рад и контакте - каже Разувајев.

Према његовим ријечима, главни задатак Привредне коморе Нижњег Новгорода је да омогући нови импулс да би сарадња међу привредним субјектима била на вишем нивоу и омогућила пројекте на обострану корист.

Састанку делегација привредних комора присуствује и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.