latinica  ћирилица
16/05/2019 |  13:35 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Генсек ПДП о својој странци: Оптужујете друге, а исти сте као и они!

Генерални секретар ПДП Милко Грмуша оштро је критиковао стање у овој странци, износећи оптужбе на рачун партијског запошљавања и недемократског поступања у страначким редовима.
Милко Грмуша  (Фото:banjaluka.net) -
Милко Грмуша (Фото:banjaluka.net)

- Не може се говорити о потреби борбе против партијског запошљавања, а у самој партији функционисати на исти начин. Не може се говорити о транспарентности и демократији, а чланству сервирати већ припремљене одлуке – навео је Грмуша на свом блогу.

У изненађујућој објави, коју је подијелио и на свом фејсбук профилу, Грмуша се заложио за "чишћење" и трансформацију партије, али и, како је навео, "реструктуисање највиших партијских органа". У тексту, Грмуша се осврнуо и на предстојећи сабор ПДП-а, најављен за септембар, истичући да ће овај скуп бити прилика да се "јалова структура лабаво повезаних локалних одбора транспонира у динамичну, ефикасну и продорну организацију".

Ове оптужбе данас су остале без коментара руководства ПДП, иако су Грмушине критике изазвале велику пажњу у страначким кулоарима, продубљујући сукобе између појединих фракција у ПДП.

Према тврдњама упућених извора, ова објава генералног секретара ПДП може се тумачити као кулминација вишемјесечног незадовољства, иницираног стањем у бањалучком одбору ПДП и недемократским начином избора новог руководства.

У странци се јако добро зна да је Драшко Станивуковић постављен за предсједника бањалучког одбора уз кршење бројних одредби страначког статута. Управо тиме вођен, Грмуша у свом блогу наглашава да се "не може другима причати о демократији и транспарентности, а чланству сервирати већ припремљене одлуке".

Тиме се врло јасно циља на начин избора Станивуковића за предсједника Градског одбора, али његовог личног сниматеља Ивана Бегића за предсједника младих ПДП-а у Бањалуци, наводе извори бањалука.нет.

Извори тог портала указују да је Станивуковић изабран за предсједника бањалучког одбора, уз кршење процедура које прописује Статус ПДП. По Статуту, предсједника одбора може именовати само Сабор Градског одбора. Међутим, Станивуковић је изабран тако што је на брзину сазвана сједница Градског одбора са упитним кворумом на којој је дотадашњи предсједник одбора Игор Црнадак објавио да ову позицију "препушта Станивуковићу"!

Да стање у бањалучком одбору ПДП-а није нимало ружичасто, указује и то што од децембра, кад је Станивуковић постављен за предсједника, није одржана ниједна сједница градског одбора, а једине страначке активности су се свеле на организовање Станивуковићевих видео - перформанса.

С друге стране, Грмушина објава долази у тренутку кад на видјело избијају сукоби између појединих фракција, што је ових дана било највидљивије на сједници Народне скупштине на којој је Станивуковић узимао ријеч и говорио у име посланичког клуба ПДП-а, без дозволе предсједника клуба Перице Бундала.

- Овакво понашање није могло остати непримјећено код "старе гарде" ПДП-а, односно људи који на својим плећима годинама носе странку, попут Бундала, Славише Марковића и низа других важних функционера. С друге стране, биће занимљиво видјети како ће на ову Грмушину објаву, али и све јасније "искакање" бањалучког одбора реаговати предсједник ПДП Бранислав Бореновић, али и почасни предсједник и оснивач партије Младен Иванић који, засада, из прикрајка прати развој ситуације - тврде саговорници портала.

У свом блогу, Грмуша је, између осталог, осврнуо и на руководиоце ПДП који се јавно залажу за јачање приватног сектора, а у стварности годинама примају плату са буџета.

- Како да се озбиљно залажемо за јачање приватног сектора, ако нам у најважнијим партијским органима већина људи од контакта са приватним бизнисом има пар сати гледања филмова са том тематиком, уз деценијско таворење на буџету - запитао је Грмуша.

Извор: banjaluka.net